NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
VÍZTUDOMÁNYI KAR

Befogadta karai közé a Víztudományi Kart az NKE

Ünnepélyes keretek között fogadta karai sorába a február elsején létrejött Víztudományi Kart (VTK) a Nemzeti Közszolgálati Egyetem. A Baján tartott ünnepi szenátusi ülésen dr. Bíró Tibor, a kar dékánja átvette a dékáni jelképeket és a kari zászlót. 

„A vízügyi ágazatban tapasztalható diplomás szakemberhiány miatt, az ágazat globális és nemzetgazdasági jelentőségére tekintettel a belügyminiszter kezdeményezte a vízügyi szakemberképzés kialakítását a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen”- mondta el a rendezvényen a Szenátus elnöke. Prof. Dr. Patyi András rektor hangsúlyozta, hogy a Víztudományi Kar az Emberi Erőforrások Minisztériumának, az NKE Szenátusának és Fenntartói Testületének támogatásával és jóváhagyásával az Eötvös József Főiskola (EJF) Vízellátási és Környezetmérnöki Intézetének, valamint Vízépítési és Vízgazdálkodási Intézetének az NKE-be történő beolvadásával jött létre február elsején. Hozzátette, hogy minderről egy külön fenntartói megállapodás is született tavaly decemberben, amelyet Balogh Zoltán, az EMMI minisztere és Janza Frigyes, az NKE Fenntartói Testület (FT) akkori ügyvivője látott el kézjegyével. Ennek végrehajtása érdekében idén egy minden részletre kiterjedő intézményi megállapodás megkötésére is sor került az NKE és az Eötvös József Főiskola között.

„A Fenntartói Testület összetétele jelzi azt a kormányzati szándékot, hogy a vízügy jövőjét a magyar kormány az eddigieknél is komolyabban kívánja kezelni, amelynek fontos része a minőségi szakember-utánpótlás képzése” – mondta ünnepi beszédében Dr. Janza Frigyes nyá. r. vezérőrnagy. Az FT tagja szerint a vízügy és az azt megalapozó képzés terén nem lehet kisebb a cél, mint a világszínvonal elérése. Hangsúlyozta, hogy mindebben nagy szerepet kap majd a továbbra is Baján zajló, eddig sokszor hányatott sorsú, de mostantól egyetemi szintű vízügyi képzés. „Minőségi előrelépés történt, a Víztudományi Kar létrehozásával Baja egyetemi város lett”- fogalmazott Janza Frigyes, aki szerint az egyetemi rang kötelezettséget is jelent, amihez a Fenntartói Testület minden segítséget megad majd az egyetemnek és a karnak is. „Bajának nem zárványa, hanem szerves része szeretnénk lenni” – fogalmazott a vezérőrnagy. Janza Frigyes hozzátette azt is, hogy az NKE az oktatás és a kutatás mellett nagy figyelmet fordít a nevelésre is, amely szemléletet szeretnének az új karon is meghonosítani. „Ettől nem kell megijedni, ez a feszesség egyfajta következetességet, a vállalt feladatok betartását és etikus magatartást jelent hűen az egyetem jelszavához, a haza szolgálatában” – mondta Janza Frigyes.   

„Megtisztelő, de egyben nagy felelősség is a Víztudományi Kar első dékánjának lenni – fogalmazott székfoglalójában Bíró Tibor. A VTK első embere elmondta, hogy a helynek szelleme van: Baja a vízügyi oktatás egyik szent helye. Az intézmény azonban új korszakba lép, hiszen a vízügyi képzéseket felkaroló Nemzeti Közszolgálati Egyetemnek nem titkolt szándéka, hogy a vízügyi ágazatot szakemberekkel lássa el. „A hagyományokat meg kell tartani, de új perspektívákat is kell keresni a vízügyi képzésnek, immáron az egyetemi kar keretein belül”- hangsúlyozta Bíró Tibor. A dékán úgy fogalmazott, hogy az NKE stabilitást és jövőképet is ad a képzésekben résztvevő hallgatóknak, oktatóknak, kutatóknak egyaránt. Elhangzott, hogy hazánkban is egyre inkább felértékelődik majd a vízgazdálkodás jelentősége, amelyben mindenkinek nagy a felelőssége és sok a teendő is. „A gyors változások miatt nehéz megmondani, hogy milyen szakmákra lesz szükség a világban pár évtized múlva, de a vízgazdálkodási szakemberek ezek között lesznek majd”- hangsúlyozta Bíró Tibor.

„Mérföldkőhöz érkezett a magyar vízügyi ágazat a Víztudományi Kar létrehozásával”- mondta beszédében Hoffmann Imre. A Belügyminisztérium közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkára szerint a víz olyan mértékben vált stratégiai elemmé, hogy rossz esetben akár még háború is kitörhet országok között az édesvizek birtoklásáért. Elmondta, hogy a víz szinte minden tudományterülettel kapcsolatban van, ezért az nemcsak környezeti elem, hanem erőforrás, a gazdasági fejlődés hajtóereje is egyben. Elhangzott, hogy az elmúlt évtizedekben jelentősen csökkent a vízügyben dolgozók száma és a korösszetételük is kedvezőtlen a jövőre nézve. „Átfogó tudással és egyedi szakmai preferenciákkal rendelkező szakemberekre van szükségünk, amire hosszabb távon a minőségi, gyakorlatorientált képzés jelenthet megoldást.  A helyettes államtitkár elmondta, hogy létrehozták a Vízügyi Oktatási Tanácsot, amelynek feladata a teljes vízügyi ágazat oktatási-képzési igényeinek felmérése és az ezzel kapcsolatos javaslatok megfogalmazása.

„Ma méltó külsőségek között ünnepelünk, de ezzel az ünneppel is szolgálunk”- fogalmazott Patyi András. A rektor elmondta, hogy az NKE megérkezett Bajára, és az egyetem számára az új karon folyó munka legalább olyan fontos, mint a többi négy kar tevékenysége. A Szenátus elnöke hozzátette, hogy a műszaki képzések területén is van már tapasztalata az egyetemnek, példaként hozta fel a Katonai Műszaki Doktori Iskolában és a Katasztrófavédelmi Intézetben végzett munkát. „Nem kevesebbre vállalkozhatunk, minthogy az általunk művelt tudomány egészével a magyar vízügy, a magyar vizek szolgálatába állunk. Legyen jelszavunk az, hogy Tudománnyal a magyar vízügyért!” – fogalmazott az NKE rektora.

Az ünnepi szenátusi ülést követő állófogadáson Fercsák Róbert mondott pohárköszöntőt. Baja polgármestere örömének adott hangot azzal kapcsolatban, hogy városukban egyetemi képzés indul.

 

Szöveg: Szöőr Ádám

Fotó: Szilágyi Dénes