NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
VÍZTUDOMÁNYI KAR

Mongol-magyar együttműködés a VTK-n

Zeneemyadar Batbayar őexcellenciája, Mongólia magyarországi nagykövete pénteken látogatást tett a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Karán. Az egyetem részéről Dr. Kovács Gábor r. dandártábornok, oktatási rektorhelyettes és Dr. Bíró Tibor dékán fogadták a vendéget.

A látogatás apropóját a mongol diákok magyarországi képzési lehetőségei adták, elsősorban az NKE által biztosított vízügyi szakember képzésről, utánpótlásról volt szó. Mongólia megkülönböztetett jelentőséget tulajdonít a magyar szakembereknek, hiszen ők a korábbi együttműködések során már bizonyították rátermettségüket és az ország fejlődése iránti elkötelezettségüket. A megbeszélésen nem csak az oktatásról esett szó, hanem megtárgyalták azokat a nagyszabású, Mongóliába tervezett mérnöki beruházásokat is, amelyekhez elengedhetetlenül fontos a szakmailag jól felkészített mérnökök képzése. Ezek a beruházások a kiváló magyar vízépítőket sem nélkülözhetik. A mindkét ország számára kedvező jövőkép megvalósításának érdekében konkrét lépések is történtek.

Jelenleg is több mongol diák tanul a VTK-n a Stipendium Hungaricum ösztöndíj program keretében, amely lehetőség szélesítése már el is kezdődött. Bíró Tibor elmondta, Mongólia számos szélsőséges vízgazdálkodási problémával küzd, ezért a vízügyi képzés kiemelten érdekli őket.

 

Fotó: Szilágyi Dénes