NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
VÍZTUDOMÁNYI KAR

Árvízvédelmi találkozó a Nemzetközi Duna Nap alkalmából a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen

A Külgazdasági és Külügyminisztérium által kordinált Duna Régió Stratégia környezeti kockázatok prioritási területének és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Karának szervezésében a Nemzetközi Duna Napon került megrendezésre a Duna vízgyűjtő vízügyi egyetemeinek találkozója. 

Köszöntőjében Joó István vízdiplomáciáért, vízipari exportért és a Duna Régió Stratégiáért felelős miniszteri biztos kiemelte, hogy vízzel kapcsolatos kérdésekben kiemelten fontos a dunai országok közötti erősödő együttműködés. A miniszteri biztos emlékeztetett, hogy 2017-ben Magyarország tölti be a Stratégia soros elnöki tisztségét, és október 18-19-én megrendezi annak 6. Éves Fórumát „Biztonságos, összekapcsolt, és fejlődő Duna régió címmel”

Joó István kifejtette, hogy minden lehetőséget meg kell ragadni a Duna védelmében, ami nem csak nemzeti, de nemzetközi ügy is.

Dr. Bíró Tibor a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Karának dékánja kiemelte, hogy a víztudományi képzés elengedhetetlen a vízügy és a Duna jövője szempontjából. Ahhoz, hogy a problémákat hosszú távon is kezelni lehessen kiváló szakembereket kell képezni, ezért bővült a Nemzeti Közszolgálati Egyetem képzési palettája idén februárban a Víztudományi Karral, aminek célja, hogy a vízügyi szolgálat és a vízipar számára szükséges szakembereket képezzen. 

A Stratégia soros magyar elnökségi programjához kapcsolódó eseményre hat országból, Magyarországról, Szlovákiából, Horvátországból, Szerbiából, Szlovéniából és Ausztriából érkeztek szakértők, akik egyetértettek abban, hogy a víztudományi és árvízvédelmi képzésekben erősíteni kell az európai szintű együttműködéseket. A jelenlévők gyakorlati információkat kaptak a hazai és nemzetközi finanszírozási forrásokról és a nemzetközi projektekről. A rendezvényen tizenegy egyetem, egy középiskola, valamint vízügyi szervezetek képviselői vettek részt.

Forrás: Duna Régió Stratégia