NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
VÍZTUDOMÁNYI KAR

Első oklevélátadóját tartotta a VTK

Először szerezhettek oklevelet a víztudományi képzés hallgatói a Nemzeti Közszolgálati Egyetem égisze alatt. A bajai NKE Víztudományi Kar ünnepségén építőmérnök és környezetmérnök szakos, valamint vízügyi közgazdász szakmérnöki szakirányú továbbképzési szakos hallgatók vehették át okleveleiket. „A vízügyi szolgálat is közszolgálatot lát el: árvíz, belvíz, aszály idején, vagy a szélsőséges helyzetekben, több hétig tartó kánikulában, hirtelen nagy intenzitású esőzések közepette. Így szükség van jól felkészített, tudományos szinten képzett szakemberekre.” – mondta Dr. Bíró Tibor, az NKE VTK dékánja.

Bíró Tibor kifejtette, hogy a 2017. február 1-én létrejött VTK az egyetem egyik legfiatalabb kara, azonban az intézmény és jogelődjei több mint 50 éves múlttal rendelkeznek a vízügyi képzés területén. „A vízgazdálkodás oktatásának bölcsője Baja, így remélem, hogy a víztudománynak is az lesz a jövőben!” – mondta. Ismertette, a kar számos változáson ment keresztül az elmúlt időszakban, amelynek a célja, hogy a bajai képzés megfeleljen a nevében szereplő „víztudományossággal” járó elvárásoknak. A dékán kiemelte, hogy számos eredményt sikerült már elérniük a karon: az ágazati és tudományos szakemberek észrevételeivel kiegészítve megkezdték a mintatantervek korszerűsítését, számos oktatójuk nyert felvételt a Katonai Műszaki Doktori Iskola PhD képzésére, valamint tovább fog bővülni a kar szervezeti palettája a Fenntartható Fejlődési Tanulmányok Intézettel. A vízügyi szolgálatban jelenleg humánerőforrás problémák vannak, szakemberhiánnyal küzd az ágazat, így kiemelten fontos egy egyetemi szintű tudásbázis megteremtése. Bíró Tibor beszédében rávilágított, hogy a mérnöki vízügyi pálya egy rendkívül kemény terület, az évközi feladatok elvégzésében nincs pardon, így a hallgatóknak számos nehezen abszolválható kurzust kellett teljesíteniük, hogy víztudományi diplomát szerezhessenek. „Fontos, hogy a követelményeket megtartsuk és szakmailag elismert intézmény legyünk” – emelte ki a dékán, majd ismertette, hogy a bajai képzés pozitív visszajelzéseket kapott a szakmai, tudományos közösségtől. Végül ezért köszönetet mondott a hallgatóknak és az oktatóknak, valamint az egyetemistákat támogató családoknak, akik segítették a diplomásokat céljaik elérésében.

Dr. Horváth József, az NKE főtitkára kiemelte, hogy a diploma megszerzése nagyon fontos pillanat egy ember életében, azonban tíz-húsz év múlva ez még jobban felértékelődik. Rávilágított, hogy a hallgatók által választott szakmához hatalmas elhivatottság kell, hiszen ez nem csak egy esetleges választás. „Úgy gondolom, ez az elhivatottság el fogja Önöket kísérni. Lehet nem a szakmában fognak elhelyezkedni, vagy nem a végzettségüknek megfelelő munkahelyet választanak. Viszont az a tudás, amit itt megszereztek és magukkal visznek, mindenképp biztos alapot ad Önöknek” – mondta. Ismertette, hogy a magyar felsőoktatásban mindig megjelenik egy fenntartó igény. Az NKE egy sajátos egyetem, ahol az állam és a kormányzat célja, hogy a közszolgálati szakmákat egy helyen integrálja. A főtitkár kitért a víztudomány komplexitására, ahol a vízmérnöki képzés, a vízkormányzás, vízpolitika, valamint a fenntartható fejlődés egyesül tudományos alapon. A víz fontosságára egy filmes példával utalt: a Mad Max futurisztikus filmsorozat egy disztópikus képet mutat be, ahol a kiszáradt és elvadult Földön egyre inkább felértékelődik a víz értéke. Kezdetben csak valuta, később pedig a hatalom forrásaként jelenik meg a felvázolt jövőképben a víz. A film nézői a hetvenes években még elképzelhetetlennek tartották ezt a jövőt, mára azonban kezd egyre valóságosabbá válni. „Önök jövőnk alakító részesei lesznek. Óriási felelősség, hogy gyermekeinknek és unokáinknak milyen fenntartható környezetet hagyunk hátra!” – hívta fel a figyelmet. „Önök tudást, felelősséget, elhivatottságot választottak és szereztek. Remélem az elmúlt három évben, valamint a diploma átvételekor is elkötelezték magukat ezeknek az értékeknek a megtartására” – összegezte gondolatait a főtitkár, végezetül köszönetet mondott a hallgatóknak munkájukért, a hozzátartozóknak támogatásukért, valamint az Eötvös József Főiskolának a közös együttműködésért.

 

Szöveg: Podobni István

Fotó: Szilágyi Dénes