Jelenleg 5 bejegyzés található September 2017 dátummal

TESZEDD!

  • TeSzedd_1
  • TeSzedd_2
 • Előző
 • Következő

 A közszolgálati egyetem Víztudományi Karának diákjai szívesen csatlakoztak az országos kampányhoz. „Fontosnak tartom az ilyen akciókat azért is, hogy lássák, mindenki érezze, Baja lakosai, vagy az éppen erre sétáló emberek, hogy a mai generációknak próbálják azt tanítani, hogy minél jobban figyeljenek a környezetükre, minél tisztábban hagyják és ez a jövő generációja számára is rendkívül fontos lesz és ha ez így belénk van nevelve egyetemen, de inkább már az általános iskolai és óvodai kortól, akkor én úgy gondolom, hogy így sokkal hatékonyabb.” 2016-ban rekord mennyiségű szemetet gyűjtöttek össze az önkéntesek, összesen mintegy három ezer tonna eldobált hulladéktól tisztították meg hazánk területét.

TeSzedd interjú

Forrás: Bajai Televízió 

Fotó: VTK HÖK 

Cimkék: Baja, hök, nke, teszedd, vtk

Nigériai vendégek a Víztudományi Karon

  • dsc 9893
  • nig2
  • nig4
 • Előző
 • Következő

Nigéria vízügyi szakemberek ismerkednek a magyar vízgazdálkodási módszerekkel és technológiákkal Baján, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Karán számukra szervezett, mintegy két hetes kurzus keretében. A 13 vendég mindegyike középvezető, gyakorló szakemberek különböző szakterületekről (pl. geológus, hidrogeológus, környezetmérnök, agrármérnök stb.), céljuk, hogy megoldásokat találjanak hazájuk vízgazdálkodási problémáira, elsősorban a Niger folyó miatt fennálló árvízveszély, valamint az ivóvízellátás területén.

A csapatot szeptember 14-én az egyetem Bajcsy-Zsilinszky úti épületében dr. Bíró Tibor, az NKE dékánja és Csubákné Besesek Andrea alpolgármester köszöntötte. Utóbbi felhívta a figyelmüket Baja látványosságaira, különlegességeire, a bácskai vendégszeretetre is, arra kérve őket: vigyék el városunk jó hírét, és térjenek vissza később, akár családjukkal is. Hozzátette: Baja városa büszke rá, hogy vendégül láthatja őket, és szakemberei által tudásával támogathatja a nigériai vízügyi ágazat fejlődését.

Dr. Bíró Tibor dékán felelevenítette: a kapcsolat kb. egy éve kezdődött, amikor a budapesti Víz Világtalálkozóra ellátogatott Nigéria vízügyi minisztere. Azóta magyar szakemberek többször látogattak ki Nigériába, amit a partnetek most viszonoztak. – Jelenleg középvezetők tartózkodnak nálunk, egy hónap múlva pedig felsővezetők érkeznek továbbképzésre. A víztudományi kar több területen is, erős, őket leginkább az árvízvédelem érdekli, hiszen a Niger folyó árvízveszélyes, komoly károkat okoz. A vízgyűjtő gazdálkodást teljesen másként szervezik, mint Európában, de szívesen átveszik a mi tapasztalatainkat, pl. az árvízi előrejelzési módszerünket, ami teljes mértékben. Az ő szakmai kultúrájuk sokban letér a miénktől, de ezeket fejleszteni szeretnék – ismertette a dékán. Hozzátette: Magyarország évszázadok óta küzd az árvízzel, a magyar vízügynek van ebben a legnagyobb történetisége és tapasztalata. Az országba komoly vízhozamok folynak be, számos létesítménnyel védik a mélyfekvésű ártéri területeket. A magyar szakmai tudás generációkon át öröklődik, ez pedig sokat segíthet a fejlődő országoknak is, ahol az árvízvédelemnek még nincsenek komoly hagyományai.

A két ország közötti hagyományosan jó kapcsolatot emelte ki Dr. Hussaini M. Umar is, aki sokat tett a kapcsolatok kiépítéséért. Magyar egyetemen tanult, nyelvtudását is itt szerezte, egykori évfolyamtársaival közösen dolgoztak az együttműködés kialakításán. – Magyarországon épp azt találtuk meg, ami nekünk a leginkább hiányzott. Két napja vagyunk itt, és máris olyan tudást kaptunk az árvízvédelem és ivóvízellátás területén, amiből már otthon is ki lehet indulni – értékelte a szakember. Fülöp Bence, az NKE Fenntartható Tanulmányok Intézete képviselje hozzátette: korábban is jártak már Nigériában, egy hetes árvízmodellezési kurzust tartottak, amelyet 14 hallgatóval kezdtek el, de végül 27-en végezték el. – Nigériában komoly probléma az árvizek kezelése. Arra világítottunk rá, milyen problémák merülnek fel ilyen helyzetekben, mit kell tenni szervezetileg és technológiailag, hogy megóvják a lakosságot és az ipari létesítményeiket az árvízkároktól. Nigériában igen jó a híre a magyar vízépítésnek – tette hozzá a szakember.

A vendégek az első néhány napban elméleti előadásokat hallgattak, különféle módszerekkel és berendezésekkel ismerkedtek, a következő napokban gyakorlati munkát végeznek – ismertette dr. Tamás Enikő Anna, a vízépítési és vízgazdálkodási intézet vezetője. –Terepi mérési módszereket figyelhetnek meg, összehasonlíthatják a saját eljárásaikkal. Tudáscsere is történhet, bizonyos módszereket pedig itt fognak megtanulni. Kis- s nagyobb vízfolyású patakokon, valamint a Dunán és a Sugovicán és vízhozam méréseket végzünk, mintákat veszünk, azokat feldolgozzuk. A környéken és a magyaregregyi telepünkön is dolgozunk velük – mondta az intézetvezető.

A nigériai vendégek a szakmai programokon túl a város nevezetességeivel is megismerkednek.

Forrás: baja.hu

Bajai Televízió felvétele

Cimkék: delegáció, vízügy

Újra a Tudomány Kapujában

  • plakatverseny
A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Doktorandusz Önkormányzata az Egyetem Szakkollégiumival, az MHTT Kápolnai Pauer István Ifjúsági Klubjával, a Doktoranduszok Országos Szövetségének Hadtudományi, Közigazgatás-tudományi és Matematikai és Informatikai Osztályaival együttműködésben idén is megrendezi a hagyományossá vált Tudomány Kapujában Poszterversenyt és Kiállítást, amelynek egyik szekciója az Európai Kiberbiztonsági Hónap rendezvénysorozat részét képezi.A verseny lehetőséget kínál a tudományos pálya iránt érdeklődők számára kutatásaik és eredményeik bemutatására. A poszterek korlátozott számban kiállításra kerülnek, amelyek közül a szakmai zsűri által a legmagasabb pontszámmal értékelt alap- és mesterképzésben résztvevő poszterek készítői lehetőséget nyernek, hogy a „Haza szolgálatában” interdiszciplináris doktorandusz konferencián ismertessék a poszterükön összefoglalt kutatásaikat, eredményeiket.
 
További információk a csatolt dokumentumokban találhatóak:
 
Megosztás a Facebook-on


Jubileumi oklevélátadó Ünnepség

  • 1_2017
  • 2_2017
  • 3_2017
  • 4_2017
  • 5_2017
  • 6_2017
 • Előző
 • Következő
A Nemzeti Közszolgálati Egyetem jogelőd intézményei jubileumi diplomásainak köszöntésére került sor 2017. szeptember 1-én a Víztudományi Karon. Idén, a Felsőfokú Vízgazdálkodási Technikum, 1967-ben oklevelet szerzett általános és mezőgazdasági vízgazdálkodási szaktechnikus, valamint a vízellátás csatornázás szaktechnikus hallgatói vehették át arany emlékdiplomájukat. 1967-ben  72 fő végzett az akkori technikumban, közülük 32 fő vette át a jubileumi oklevelét.
Dr. Bíró Tibor dékán a rendezvényen elmondta, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetem fontosnak tartja az Alumni tagok életútjának figyelemmel kísérését és az aktív kapcsolattartást a volt hallgatókkal. Nagy örömére szolgál, hogy a jubilánsok szakmai pályán maradtak. Tóth György Antal a jubilánsok képviseletében tartott beszédet. Kifejezte háláját az egyetem vezetésének a megtiszteltetésért, amiért a volt hallgatók iránt a mai napig elkötelezett.
Az ünnepség pohárköszöntővel zárult, majd a jubilánsok a Víztudományi Kar épületében maradva megtartották 50 éves találkozójukat.

"Ússzunk a Vízügyért"

  • 1 20170831
  • 2 20170831
  • 3 20170831
  • 4 20170831
  • 5 20170831
  • 6 20170831
 • Előző
 • Következő

A Külgazdasági és Külügyminisztérium védnöksége és főtámogatása alá tartozó „70 Maraton a Dunáért” Program keretében, Hidvégi-Üstös Pál végig halad (úszva, futva és kerékpározva) a Duna mentén. A program mellé állt az Országos Vízügyi Főigazgatóság és támogatóként csatlakozott a Víztudományi Kar is. A sportoló 2017. augusztus 25-én indult úszva Vácról.  2017. augusztus 31-én pedig Bajáról folytatta útját Mohács felé.

Az extrémsportoló az élővizek védelméért úszik. Célja felhívni a figyelmet természeti értékeinkre, a globális felmelegedés miatt is egyre fontosabb édesvízkészletre, Európa egyik  legjelentősebb folyójára, a Dunára, amely nemcsak ivóvízbázis, de közlekedési útvonal, valamint a pihenés és a sportolás helyszíne is. Az sportoló célja az is, hogy ráirányítsa a figyelmet a sikeres árvízi védekezésre, a természetes vizeink és vízkincsünk legjobb ismerőire, a gátőrökre. Az árvizek elleni védekezésben ugyanis ezen szolgálattevők tevékenysége semmivel sem helyettesíthető. A legmodernebb technikai kommunikációs eszközök csak az emberi tudással a szakmai tapasztalatokkal együtt lehetnek hatékonyak a vízkormányozási feladatok ellátásában, különösen árvíz idején.

Az esemény alkalmából megtartott sajtótájékoztatón az NKE Víztudományi Kar képviseletében Dr. Bíró Tibor dékán, az Országos Vízügyi Főigazgatóság képviseletében Dr. Balatonyi László árvízvédelmi osztályvezető, a kar oktatója vett részt. Bíró Tibor kiemelte, fontosnak tartja, hogy mindenki a maga eszközeivel hívja fel a figyelmet az élővizek védelmének jelentőségére.  "Holnap megkezdődik a 2017-2018-as tanév, az ultraúszó pedig épp egy nappal korábban érkezett Bajára. Fontos esemény ez, hiszen ez az első év az NKE életében, amikor a vízügyi képzés hallgatói az egyetem égisze alatt kezdik meg tanulmányaikat"-tette hozzá.

További információ