NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
VÍZTUDOMÁNYI KAR

Vízépítési megoldásokkal ismerkedtek a szakkollégisták

Érdekes tanulmányi úton vettek részt a Víztudományi Kar Zsuffa István Szakkollégiumának hallgatói április 10-én, akik Budapestre látogattak, hogy megtekinthessék a Gruber József víztárolót.

A tanulmányút résztvevői megismerkedhettek a tározó építési kihívásaival, és különleges szerkezeti kialakításával. A hallgatók betekintést kaphattak a vízszintszabályozási stratégiába, a töltés és ürítés üzemeltetési rendjébe. A tározó kapacitása 2x40000m3. A létesítmény Budapest nagy részét látja el vízzel, mely monumentális átmérőjű csövekben, lépcsőzetesen érkezik a tározóba.

A program további részében a Fővárosi Vízművek jóvoltából, a Budapesti Központi Szennyvíztisztító Telep felépítésével és működésével ismerkedhettek meg a hallgatók. Kotolák Ádám, az egyetemünkön végzett mérnök, a telep vezetője fogadta a tanulmányút résztvevőit. A szakember ismertette, hogy a telep 24 hektáron helyezkedik el, 2010 óta üzemel, névleges kapacitása 300 000 m3/d, üzemeltetésével teljes lehet Budapest szennyvízkezelése. A telepre érkező nagy mennyiségű szennyvíz mechanikai, biológiai és kémiai folyamatokon keresztül tisztul, a keletkező biogázt hasznosítják. Az előadást követően a mérnök körbevezette a hallgatókat a telepen, és a műtárgyaknál elmagyarázta a telep működését, így interaktív túrán vehettek részt a szakkollégisták.

A szakmai út az „NTP-SZKOLL-23-0047 számú a Szakkollégiumok tehetséggondozó programjainak támogatása” című pályázat támogatásával valósult meg.