NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
VÍZTUDOMÁNYI KAR

További lehetőségek az ivóvízellátás biztonságának fokozására

Fővárosi Vízművek által üzemeltetett több mint 5000 kilométer hosszú ivóvízhálózathoz hasonló méretű rendszerek esetében a legbiztonságosabb és leghatásosabb fertőtlenítési eljárás a klórozás. A Fővárosi Vízművek a klór adagolásakor a szükséges minimum elvét követve folyamatosan arra törekszik, hogy miközben az ivóvízellátás biztonságát garantálja, az ivóvíz élvezeti értéke se vesszen el. Ennek érdekében folyamatosan kutatjuk azokat az újszerű megoldásokat, amelyek ezt a célt szolgálják. E célkitűzés megvalósítása szempontjából fontos mérföldkövet jelent az a projekt, amelynek megvalósítására az Inno-Water Zrt. irányításával, a Fővárosi Vízművek Zrt. és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Karának közreműködésével létrejött kutatási konzorcium közel 70 millió forintos vissza nem térítendő támogatást nyert el a Magyar-Izraeli Ipari Kutatás-fejlesztési Co-founding Együttműködési Pályázaton.

A projekt keretében olyan klórozó berendezést és kapcsolt üzemeltetési rendszert dolgoznak ki a résztvevők, amely csökkenti a klórozás során keletkező fertőtlenítési melléktermékekkel járó közegészségügyi kockázatokat az ivóvízben, illetve optimalizálja a hálózatban jelen lévő aktív klór koncentrációját. Ez utóbbi egyúttal jelentős üzemeltetési költségmegtakarítást is eredményez. A klórozási pontok és dózisok optimális szabályozásával, az ivóvízhez adagolt klór mennyiségének csökkentésével lehetővé válik a szolgáltatott ivóvíz íz-érzékszervi tulajdonságainak jelentős javítása. Az ezt szolgáló új módszertan és klórozási rendszerkoncepció fejlesztése, tesztelése és finomhangolása az izraeli partnerrel együttműködésben valósul meg. Az új, innovatív eljárás képes alkalmazkodni a folyamatosan változó napi és szezonális vízfogyasztási szokásokhoz. A szolgáltatott víz vízminőségi paramétereinek, mennyiségének, a víz egyes csőhálózati szakaszokban való tartózkodási idejének és a hálózathidraulikai viszonyoknak a figyelembe vételére képes rendszer segítségével minimalizálható a fertőtlenítőszer mennyisége, miközben a vízfogyasztás közegészségügyi kockázata csökken, és érzékszervi tulajdonságai javulnak.

A projekt adatai
A projekt címe:                      „Intelligens ivóvíz klórozó rendszer fejlesztése a közegészségügyi kockázatok és az üzemelési költségek csökkentése céljával”
A projekt rövid címe:             OKOSKLÓR (SMARTCHLOR)
A projekt azonosítószáma:    TÉT_15_IL-1-2016-0013
Támogató:                             Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal 

A sajtóközlemény .pdf formátumban innen tölthető le.

 


Címkék: vtk