A Víztudományi Kar is részt vett az MTA Víznapján

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Karának két intézete is bemutatkozott a június elsején tartott „Street Science” elnevezésű szakmai rendezvényen. A Magyar Tudományos Akadémia által szervezett program központi témája a víz volt.

Az eseményen a víztudománnyal foglalkozó szakmai szervezetek, felsőoktatási intézmények és kutatócsoportok mutatkoztak be, a Víztudományi Kar szakmai bemutatót tartott. A Vízellátási és Környezetmérnöki Intézet standján az érdeklődők megismerkedhettek a lebegő és kolloid anyagderítéssel, eltávolítással és az aktív szén adszorpcióval történő oldott anyag kiszűrésének folyamatával. Ennek során a nyers vízhez adagolt három vegyértékű fémsó gyors bekeverésével koagulációt idéztek elő. A lassú keverés során szabad szemmel nyomon követhető volt a fémhidroxid pelyhek kialakulása. A függőleges átfolyású ülepítőben megtörtént a pelyhesített anyag és a víz fázisszétválasztása, majd a színes oldott anyagokat tartalmazó vizet aktív szén szűrővel tisztították. A bemutatóhoz a kar munkatársai által készített berendezést használták. Dalkó Ilona laboráns és Papp Tamás tanársegéd a víztisztítási folyamat bemutatása mellett szakmai vetélkedőt is szervezett.

A Vízépítési és Vízgazdálkodási Intézet munkatársai közül Majer Fruzsina szakmai referens és Koch Dániel tanársegéd hullámtér-felmérést és hidrodinamikai modellezést mutattak be. A felmérés módszertana sokat fejlődött az elmúlt években és új utat nyitott a modellezés világában. A bemutató során az érdeklődők megismerhették a terepi, vízi és az alacsony repülési magasságú felvételezések korszerű eszközeit és módszereit. A felvételezésekkel kinyert adatok feldolgozásán és kiértékelésén túl a felépített hidrodinamikai modellt is megtekinthették az érdeklődők. A bemutatott akusztikus (ADCP) műszer alkalmas a mélység és a sebesség - visszaverődési idő alapján történő - meghatározására. Az Intézet standján merevszárnyú ortokamerás drónt és terepi lézerszkenner is láthattak az érdeklődők.

 

Szöveg: VTK

Fotó: Szilágyi Dénes


Címkék: VTK MTA street science