NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
VÍZTUDOMÁNYI KAR

Mérőgyakorlat a Dunán

Dunai mérőgyakorlat

A Víztudományi Kar Vízépítési és Vízgazdálkodási Intézete az EFOP-3.4.3 pályázat „Learning By Doing” programelemének keretében 2018. június 25-30. között mérőgyakorlatot tartott a Duna egyik mellékágán a Vén-Dunán, mely a Gemenci Tájegységben meghatározó ökológiai és társadalmi jelentőséggel bír. A folyószabályozás jelenlegi követelményrendszerében a hajózhatóság és az ehhez szükséges mederállapot biztosítása mellett egyre nagyobb hangsúlyt kell fektetni a mellékágak jó ökológiai állapotának megőrzésére, összhangban a társadalmi szintű igényekkel. A főmeder süllyedése miatt a mellékág vízellátottsága folyamatosan romlik, ami az ártéri erdők állapotromlását, a feliszapolódás pedig vízminőségi problémákat eredményezhet.

A munka során a hallgatók gyakorlatot szereztek a vízről ultrahangos mélységmérővel végzett mederfelmérésben, továbbá magasszintű ismeretekkel gyarapodtak az ezt a tevékenységet támogató szárazföldi geodéziai feladatokból. Megismerkedtek az akusztikus doppler-elv alapú vízhozamméréssel, a lebegtetett hordalék és mederanyag mintavételek módszertanával, gyakorlati hasznával. A Vízépítési és Vízgazdálkodási Intézet az elmúlt 20 évben folyamatos monitoring tevékenységet végez a területen, a hallgatók munkájukkal ebbe a tevékenységbe kapcsolódtak be.

A mérőgyakorlat az EFOP-3.4.3.-16-2016-00003 „Stratégiai oktatási kompetenciák minőségének fejlesztése a felsőoktatásban, a megváltozott gazdasági és környezeti feltételekhez történő adaptációhoz és a képzési elemek hozzáférhetőségének javításáért” A 1.2. „Learning By Doing” programelem keretében valósult meg. 

 


Címkék: vtk