NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
VÍZTUDOMÁNYI KAR

Terepgyakorlat mezőgazdasági vízhasznosításból

A Víztudományi Kar építőmérnök hallgatói októberben kétnapos vízhasznosítási terepgyakorlaton vettek részt Békés megyében.  A gyakorlat első napján a szivattyús és gravitációs vízellátás legfontosabb műtárgyait ismerhették meg. Így tanulmányozhatták a kákai öntözővízkivételt, a szarvasi holtág szivornyás vízpótlását, valamint a térség öntözéses gazdálkodást lehetővé tévő békésszentandrási duzzasztóművet, valamint a duzzasztott víz energiáját hasznosító villamos erőművet is. Hallgatóink látogatást tettek a Halászati Kutatóintézetben, ahol őshonos halfajok lehalászását, valamint az intenzív afrikai harcsa tenyésztését tekinthették meg. Az Öntözési és Vízgazdálkodási Kutatóintézet liziméter telepének látogatásával zárult az első nap.

A második gyakorlati nap során öntözéstechnológiák bemutatására került sor, melyet kiegészített a frekvenciaváltóval szabályozott szivattyútechnika ismertetése, valamint az öntözőcsatornák burkolatjainak és műtárgyainak tanulmányozása. A nap során felületi és a felszín alatti öntöző telepek megtekintésére is sor került. A hallgatókat a Körös-Aqua Kft. szakemberei előadásokkal várták.

A gyakorlat az EFOP 3.4.3-16-2016-00003 „Stratégiai oktatási kompetenciák minőségének fejlesztése a felsőoktatásban, a megváltozott gazdasági és környezeti feltételekhez történő adaptációhoz és a képzési elemek hozzáférhetőségének javításáért” projektből valósult meg.


Címkék: vtk