NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
VÍZTUDOMÁNYI KAR

Terepgyakorlaton a VTK szakmérnökei

2018. november 15-16-án az NKE VTK Vízellátási és Környezetmérnöki Intézete a Vízellátás-Csatornázás szakmérnöki továbbképzési szak hallgatói számára terepgyakorlat szervezett, melyen a 20 mérnöki diplomával rendelkező, hazai elismertségű szakember, Dr. Karches Tamás főiskolai docens a képzés vezetője, és Dr. Vadkerti Edit főiskolai docens vett részt.

A gyakorlat keretében a résztvevők első nap meglátogatták a Suez oroszlányi telepét, amely a világ legjelentősebb ultraszűrő víztisztító membránokat előállító gyára. Az itt gyártott membránok a modern ivóvíz- és szennyvíztisztítási technológiák alapja, számos referenciával rendelkeznek nemzetközi szinten. Ezután a kuriózumnak számító Gellért-hegyi zongora alakú víztározót ismerhette meg a csapat, melynek különlegessége, hogy kialakításából kifolyólag örvénymentes és a távozó víz kora azonosnak tekinthető, ezáltal a mikrobiológiai kockázatok minimalizálhatók.

A szakemberek a második napot a mintatelepnek is betudható Észak-pesti Szennyvíztisztítóban kezdték, ahol magas színvonalú vezetés keretében nem csak a telep működését ismerhették meg, hanem azt is, hogy az akadémiai szintű módszertanok hogyan alkalmazhatók a gyakorlatban. A telep azontúl, hogy kiváló vízminőséget produkál, az iszapvonali beruházásoknak köszönhetően költséghatékony és ezzel együtt környezetkímélő technológiai sort alkalmaz.

Zárásként a monumentális méretű Budapesti Központi Szennyvíztisztító Telep látogatása következett. A telep zöldfelületaránya lehetővé teszi a tájba illeszthetőséget, a zárt rendszer pedig a szaghatást küszöböli ki. A telepen számos energiavisszanyerési módot alkalmaz.