Nemzetközi nyári egyetem Szlovéniában

 

A Global Water Partnership Central and Eastern Europe (GWP CEE), University of Ljubljana (UL), Zurich University of Applied Sciences (ZHAW), COST Action Circular City (https://circular-city.eu/) közös szervezésében, 2019. június 18. és 28. között került megrendezésre a „When the stakes are high: Water Engineering and Global Diplomacy for Sustainable Cities. Decentralized Sanitation, Recycling and Zero-waste concepts" című Summer School. 
A Nemzeti Közszolgálati Egyetem - Víztudományi Kar képviseletében Simon Vivien harmadéves környezetmérnök hallgató és Göttlinger István műszaki tanár vett részt a programon. A Summer-School helyszíne a Szlovéniai Piran, amely a szlovén tengerpart ékköve.
Göttlinger István elmondta, hogy a tíz nap során rengeteg szakmai tudásanyaggal és nyelvtudással lettek gazdagabbak. A Summer-School során rengeteg új embert ismerhettek meg, ezáltal sok barátság és hasznos szakmai kapcsolat kötődött. 

Fókuszában az ökológiai vízgazdálkodás a vízhiányos területeken, valamint a fenntartható turizmus a jövő generációja számára. A program célja a vízgazdálkodásban felmerülő fontosabb elméleti kérdések átültetése a gyakorlatba. A nyári egyetemen 14 ország, (Örményország, Bulgária, Észtország, Németország, Magyarország, Lengyelország, Moldova, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia, Spanyolország, Svájc, Ukrajna és Törökország), 34 egyetemi hallgatója vett részt, akik különböző szakmai háttérrel rendelkeznek, mint például: természettudomány, földrajz, mérnök tudományok, környezetvédelem és társadalomtudomány. A program résztvevői lehetőséget kaptak arra, hogy bővítsék ismereteiket a decentralizált szennyvíztisztító rendszerek, az ökológiai szennyvízkezelési módszerek, valamint az integrált vízkészlet-gazdálkodás, a vízgazdálkodási folyamatok és az érintettek bevonásának társadalmi-gazdasági, technikai, környezeti és egészségügyi kockázati aspektusaival. Az erőforrások (víz, tápanyagok) újrafelhasználására a szennyvíz újrahasznosítására összpontosítva feltárták a legjobb módszereket, amelyek a fenntartható erőforrás-gazdálkodáshoz vezetnek, különösen a környezetvédelem és az egészségvédelem területén. A tíz különböző intézmény, szervezet és egyetem vendégelőadói a szakmai témákon keresztül irányították a hallgatókat, amellyel nagyban hozzájárultak a nyári iskola sokszínűségéhez.

A nyári egyetemen való részvétel  az EFOP-3.4.3.-16-2016-00003 „Stratégiai oktatási kompetenciák minőségének fejlesztése a felsőoktatásban, a megváltozott gazdasági és környezeti feltételekhez történő adaptációhoz és a képzési elemek hozzáférhetőségének javításáért” az „A4.1. Együttműködések kialakítása és fejlesztése a Kárpát-medencében működő hasonló profilú oktatási intézményekkel” programelem keretében valósult meg. 

Szakmai beszámoló

 


Címkék: vtk summerchool