NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
VÍZTUDOMÁNYI KAR

A digitális vízgazdálkodásé a jövő

A globális vízválságról volt szó az NKE Professzori Klub idei évzáró rendezvényén. A témáról Szöllősi-Nagy András egyetemi magántanár, az MTA doktora, a világ vízszakmai elitjéhez tartozó hidrológus beszélt a klub tagjainak. A szakember szerint a digitális vízgazdálkodás jelenti a jövőt.

Az eseményen Gazdag Ferenc professzor köszöntötte a jelenlévőket, aki az egyetem közösségének rendezvényszervezési aktivitását méltatta. Kiemelte, hogy a héten mintegy 40 szakmai eseményt tartottak az intézményben. „Minden probléma, ami a bolygóval van kapcsolatban, az a vízben keletkezik” – fogalmazott előadásában Szöllősi-Nagy András. Az NKE magántanára a nemrégiben megrendezett Budapesti Víz Világtalálkozó kapcsán elmondta, hogy paradigmaváltás szükséges a vízgazdálkodás ügyében.  „Melyik az a fenntartható fejlődési cél, amelyet ha kiveszünk az ENSZ által megfogalmazott 17 komplex célból, akkor a rendszer összeesik? – A víz!” – fogalmazott a professzor. A világ éghajlatának lehetséges jövőbeli állapotait bemutató leírások, a klímaszcenáriók ismertetése mellett a jelenlevők információt kaphattak a szibériai metántározók kiolvadásának potenciális veszélyeiről, a vízzel kapcsolatos migrációról, valamint felmerült a kérdés: Lesz-e háború a vízért? „Én hiszem, hogy nem lesz háború, de nagyon alaposan át kell gondolnunk, hogy mit csinálunk ennek elkerülése érdekében” – jelentette ki Szöllősi-Nagy András. A professzor a digitális vízgazdálkodásban látja a jövőt, amelynek oktatását a Nemzetközi Közszolgálati Egyetem Víztudományi Karán szeretné meghonosítani, példát mutatva ezzel nemzetközi szinten is. "A klímaváltozás a vízről szól, ezt az üzenetet kell eljuttatni mindenkinek!" – zárta előadását Szöllősi-Nagy András.

A rendezvényen a közönség bevonásával érdekfeszítő vita zajlott a Víztudományi Kar dékánja, Bíró Tibor és Szöllősi-Nagy András között. Szó volt többek között a VTK-n indított újkeletű, „Water governance” elnevezésű, angol nyelvű mesterképzésről, valamint a Duna és Tisza vízügyi összeköttetésének problémáiról, amely a szakmai vitán túl, politikai kérdéssé is válik. A jelenlevők azt is megtudhatták, hogy Szöllősi professzor miért hord csokornyakkendőt a hagyományos helyett. A vita végén Bíró Tibor és a Szöllősi-Nagy András sajnálatát fejezte ki a Környezetvédelmi és Vízgazdálkodási Kutató Intézet bezárásával kapcsolatban, amely a víztudósok intellektuális holdudvarát, valamint intézményi hátterét jelentette.

Szöveg: Ács Nóra, Báles István

Fotó: Szilágyi Dénes


Címkék: professzori klub