NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
VÍZTUDOMÁNYI KAR

Nyílt nap a VTK-n: „a bajai diplomának brandje van”

Nyílt napon mutatta be képzéseit a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Kara Baján. Mint elhangzott: a végzés után biztos elhelyezkedés és kiemelkedő fizetés várja a vízügyi hivatás szolgálatába szegődőket.

„Aki a vízügyhöz ért, az a legmegbecsültebb embere lesz ennek az országnak és a világnak” – fogalmazott megnyitójában Bíró Tibor dékán, aki beszélt a képzésekről is. A felvételizők három alapképzési szak közül választhatnak: a vízügyi üzemeltetési mérnök szak három éves, a környezetmérnöki három és fél éves és jó elhelyezkedési esélyeket kínál a környezettechnológia területén, míg a négyéves építőmérnök képzés elvégzése infrastruktúra tervezői jogosultsággal, ezzel együtt pedig magas fizetéssel jár. „A vízügy közügy” – utalt a dékán arra, hogy miért az NKE keretein belül képzik a terület szakembereit. Mint kiemelte: a hallgatókat 242 férőhelyes kollégium várja, ahol az első éveseknek ingyenes a bentlakás, ráadásul az állam által garantált ingyenes 12 félév mellé az ezen felüli közszolgálati ösztöndíj is vonzó lehet a tanulmányok alatt.

Míg a decemberi nyílt napon a vízügyi szolgálat, ezúttal a víziközmű szolgáltatók kaptak kiemelt szerepet. Kurdi Viktor, a Magyar Víziközmű Szövetség elnöke, egykori bajai hallgató szerint a vízkészletek felértékelődtek a világon, a vízkincs mindenütt központi kérdés, ami nélkül nincs más szolgáltatás, így a területen dolgozók is nagy megbecsültségre számíthatnak. A szervezet elnöke kiemelte: az NKE bajai kara olyan szakembereket képez, akik képesek megtervezni, megépíteni és üzemeltetni is a vízi közműveket. Mindez teli van kihívásokkal és túlmutat a munka keretein, inkább hivatás – szögezte le Kurdi Viktor, aki felhívta a figyelmet a víztudomány területén zajló kutatásokra, amelyek révén „specialistákká” válhatnak a szakemberek, akik folyamatos utánpótlást jelenthetnek a vízügyi ágazat 30 ezer főt számláló, egyre öregedő állományának.

A nyílt napon a középiskolások és szüleik megismerhették a bajai campus modern oktatási egységeit, a könyvtárat, kollégiumot és a Víztechnológiai Oktatóbázist. Beszélgethettek a leendő munkaadókkal, volt műszerbemutató, míg a vízügyi igazgatóságok és a víziközmű szolgáltatók szakmai kiállításokkal jelentkeztek.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem központi nyílt napja január 25-én lesz, az intézmény fővárosi, Ludovika téri Campusán.

Az eseményről készült videós összeállításunk:

 

Szöveg: Tasi Tibor

Fotó: Szilágyi Dénes, Tamaskó-Juhász Gabriella

Videó: Halápi Katinka


Címkék: nyílt nap VTK