NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
VÍZTUDOMÁNYI KAR

Szakmai egyeztetések kezdődtek a bajor Hullámtéri Intézettel

A hazai árvízvédelem kiemelt feladata a hullámterek vízvezetőképességének fokozása. Az elmúlt időszakban tapasztalt rekordvízállások nem csak a klímaváltozásnak, sokkal inkább a hullámterek kedvezőtlen morfológiai változásainak, valamint a növekvő mederérdességnek köszönhetők. Éppen ezért a Víztudományi Kar az élére szeretne állni a hullámterek kutatásának, valamint erősíteni kívánja az integrált vízgazdálkodás jegyében az árvízvédelem és a folyógazdálkodás multidiszciplináris megközelítését. Ehhez elengedhetetlen az európai jó gyakorlatok feltárása. A Kar ennek jegyében invitálta Bernd Cyffka professzort Bajorországból.

Bernd Cyffka, a német Eichstaett-Ingolstadt Katolikus Egyetem Alkalmazott Természetföldrajzi Tanszék vezetője, valamint a neuburg-i Hullámtéri Intézet igazgatója két napra érkezett a bajai campusra, hogy jobban megismerje a Kar nyújtotta oktatási lehetőségeket, valamint betekintést nyerjen az egység kutatási gyakorlatába.

A kétnapos látogatáson lehetőség nyílt a Kar infrastrukturális, különös tekintettel a műszertechnikai hátterének bemutatására. A területi vízgazdálkodási szakemberek ismertették az árvízvédelemmel és hullámtéri gazdálkodással kapcsolatos kutatási tevékenységeiket, a mérések, észlelések és megfigyelések módszertanát, azok beépülését az oktatási struktúrába.

A Kar az elmúlt évben sokat fejlődött a dunai hidrobiológiai kutatások terén, mely szerves részét képezi a hullámtári kutatásainak. Ez azért is lényeges, mivel a hullámterek vízlevezető képességének fokozását csak az ökoszisztéma szolgáltatások megtartásával illetve javításával szabad elérni. Ennek az összetett feladatnak csakis széles tudományos platformon működő szervezeti egység tud majd a jövőben megfelelni.