NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
VÍZTUDOMÁNYI KAR

Meteorológiai állomás bővítésébe kezdtek a Víztudományi Karon

A különleges helyzetre való tekintettel sem áll meg az élet a Víztudományi Karon, ahol a Területi Vízgazdálkodási Tanszék munkatársai folyamatosan újítják és bővítik a bajai campuson található meteorológiai állomás műszerkertjét.

A szükséges átalakítások mellett, az állomás párolgásmérővel és a későbbiekben talajnedvességmérő érzékelővel is kiegészül majd. A Területi Vízgazdálkodási Tanszék szakterületéhez kapcsolódóan az egyik hiánypótló tevékenység és tudományterület a párolgásmérés. A cél a módszertani fejlesztések, valamint a mérések megbízhatóságának növelése érdekében új mérőeszközök, mérési eljárások bevezetése. Bács-Kiskun megyében Kecelen és Kunbaracson végeznek hagyományos párolgásméréseket, úgynevezett A típusú kádakkal. Azonban ezek a mérések a kézi észlelés miatt mindössze napi két észlelésre korlátozódnak. A tanszék kutatói a Kar műszerkertjébe teljesen automata berendezést telepítettek, amely akár 10 percenként is szolgálhat adatokkal. Ez országosan sem túl elterjedt, de a megyében kifejezetten egyedülálló mérési eljárást jelent. Az automata mérések helyes kalibrálásához elengedhetetlen a kézi észlelések folytatása, amely a jelen körülmények között is megoldható.

A Kar műszerkertjében is A típusú párolgásmérő kádat helyeztek el, szabvány szerinti kialakítással. A BVU-06 típusú mérőeszköz rögzíti a kádban levő víz hőmérsékletét és vízszintjét. A hőtágulással korrigált és az esetleges csapadékból következő vízszintváltozás mértékéből a műszer számítja a párolgást. Ez a berendezés a nyílt vízfelszínek párolgására vonatkozó adatokat szolgáltat, így erre a hiányzó hidrológiai elemre is előállhat megfelelő minőségű és mennyiségű idősor. A meteorológiai állomáson végzett mérések alapján a kutatók információkhoz juthatnak az olyan alapvető meteorológiai paraméterekre vonatkozóan, mint a léghőmérséklet, légnedvesség, légnyomás, szélsebesség, szélirány, csapadék, párolgás talajhőmérséklet és talajnedvesség.

A fejlesztéseknek hármas célja van: oktatás, hiányzó mérések pótlása és kutatás. Emellett a tanszék szeretné a hidrometriai mérésekhez szükséges műszerparkot meteorológiai elemekkel fejleszteni, valamint bővíteni az államoshálózatot.  A műszerkert lehetőséget ad a Kar hallgatóinak szélesebb körű jövőbeni gyakorlati oktatására, sőt számítási példáikhoz is alapadatokkal szolgál. A cél, hogy a gyakorlatokon a csoportok gördülékenyen, hozzáértéssel végezhessék az ismert műszerkertben a mérési feladataikat mind hagyományos, mind digitális, a mai kornak megfelelő távjelzős értelemben.

A mellékelt képek következő folyamatokat ábrázolják:

A hagyományos észleléshez szükséges angolházikó tartólábainak hajlítása.
Párolgásmérő kád feltöltése, vezetékek elrejtése.
Az A típusú kád BVU-06 elektronikus távadóval felszerelve.
Hagyományos mérő műszereknek helyet adó angolházikó lábainak alapozása.

Kép és szöveg: VTK Területi Vízgazdálkodási Tanszék