NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
VÍZTUDOMÁNYI KAR

A Tatai-vízrendszer rehabilitációs munkáiról folytatott tárgyalásokat a Víztudományi Kar

A tatai (Öreg)-tó és környezetének megóvásában vehet részt a Víztudományi Kar.

Az Által-ér melléke, a Gerecse lábánál feltörő karsztforrásoknak köszönhetően emberi alkotóerővel jött létre Magyarország első halastava, a 269 hektáros tatai Öreg-tó. A tó 1977-ben vált természetvédelmi területté, majd 1989-ben a Ramsari Egyezmény által védett nemzetközi jelentőségű vizes élőhellyé. Az egyedülálló ökológiai adottságokkal rendelkező területnek az európai madárvonulásban betöltött szerepe ma is kimagasló. Ezért is került 2004-ben a tó és környezete, valamint az ökológiai folyosó északi részén található Ferencmajori-halastavak az Európai Unió „Natura 2000-es” ökológiai hálózatának különleges madárvédelmi területei közé.

A vizes élőhelyek komplex rekonstrukciója és megóvás kapcsán kereste fel Tata városának Önkormányzata a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Karát. A Kar képviseletében a Területi Vízgazdálkodási Tanszék mérnökei tettek látogatást Tatán, és kezdték meg a tárgyalásokat az előreláthatólag 4 éves projekt kezdeti munkálataival kapcsolatban. „A tanszék mérnökeinek a feladata lényegében, hogy a területen feltörő vizeknek vízkormányzását megoldja. Mivel a térségben a bányászati tevékenység felhagyásával ismét bővízűvé váltak a feltörő karsztforrások. Olyan fenntartható életteret, vízpótlást, revitalizációt kell tervezni a területre, amely ökoturisztikai szempontból is megfelelő, ugyanakkor a Ramsari területeknek megfelelő vízigényeket biztosítani tudja – mondta el Koch Dániel egyetemi tanársegéd. A projekt célja a Tatai Öreg-tavon, valamint a tó szomszédságában fekvő Réti-tavakon egyre nagyobb számban megjelenő, kiemelt védettségi státuszban lévő madárfajokra mért urbanizációs hatások enyhítése, új vizes élőhelyek kialakításával és a meglévők részleges rekonstrukciójával. A Kar mérnökeinek a feladata egy olyan koncepció kidolgozása, amely során egy kiépítendő csatornán keresztül megtörténhet a Fényes-források vizének átvezetése a Réti-tavakba. Ezenfelül többek között még tervben van az Öreg-tó nyugati oldalán elhelyezkedő, egykori szigetek helyreállítása, egy vizenyős rét kialakítása a Csever-árok és a Nagy-rét környékén, valamint a Fényes melegvízű források tavainak és vízfolyásainak rendezésével, és az egykori Szikla-forrás és forrástó rekonstrukciójával a fokozottan védett fekete bödöncsiga visszatelepítése.

A terepbejáráson és egyeztető tárgyaláson a tanszék képviseletében dr. Keve Gábor egyetemi docens, és megbízott tanszékvezető, dr. Tamás Enikő Anna egyetemi docens, Koch Dániel egyetemi tanársegéd és Krikovszky Sándor mérnök voltak jelen.

 

Kép: Területi Vízgazdálkodási Tanszék

Szöveg: Tamaskó-Juhász Gabriella