NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
VÍZTUDOMÁNYI KAR

Kiemelkedő helyen áll Magyarország a globális vízdiplomácia területén

 

A Zsuffa István Szakkollégium felkérésére Kőrösi Csaba, a Köztársasági Elnöki Hivatal Környezeti Fenntarthatóság Igazgatóság igazgatója tartott online előadást, április 29-én a Víztudományi Karon. A résztvevők képet kaphattak a Víz Világtalálkozó fontosságáról, céljáról, törekvéseikről.

2000-ben az ENSZ elfogadta a millenniumi fejlesztési célokat, amelyek a fejlődő országok tekintetében megoldják a legnagyobb problémákat. Ennek egyik pontja a környezeti fenntarthatóság biztosítása, ezen belül a tartós ivóvíz hiány arányának felére csökkentése - ismertette az előadó. Az első Budapesti Víz Világtalálkozót 2013-ban rendezték meg, amelynek célkitűzései között szerepelt a fenntartható fejlődés ismérveinek megfogalmazása, különös tekintettel a víz témakörében, új perspektívát adni a magyar víziparnak, valamint a vízügyi oktatás számára piaci lehetőségeket teremteni.

Kőrösi Csaba a vízválság témáját is érintette prezentációjában. Úgy fogalmazott: „Amennyiben nem tudunk fenntartható vízgazdálkodásra áttérni az egész világon, akkor 2050 és 2070 között már 400 millió lehet azoknak a száma, akik kizárólag vízügyi okból kényszerülnek lakóhelyük elhagyására.

Arról is beszámolt, hogy a világrendezvények megszervezésével Magyarország a vízdiplomácia 10 legmeghatározóbb országa közé került.

Bejelentette, hogy 2021. november végén, december elején Planet Budapest címmel Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozót rendeznek. Az eseményen a fenntartható fejlődés több kulcs területe is szerepet kap.

Bíró Tibor, a Víztudományi Kar dékánja az előadást követően megköszönte Kőrösi Csabának az érdekes és tartalmas prezentációt, valamint a szakkollégiumnak a szervezést.  A kar vezetője az előadáson elhangzott vízdiplomáciai törekvések kapcsán kiemelte a Víztudományi Karon tavaly indult nemzetközi vízpolitika és vízdiplomácia mesterképzés jelentőségét, amelynek már nemzetközi szinten is híre ment.


Címkék: vizvilagtalalkozo