NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
VÍZTUDOMÁNYI KAR

A villámárvizek és a dombvidéki vízrendezés került napirendre

Egyre gyakoribbak lesznek hazánkban a villámárvizek, hiszen ennek kedvez éghajlatunk - hangzott el a Víztudományi Karon szerdán megrendezett konferencián, Réthy Pál közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkár köszöntőjében. A Villámárvíz és Dombvidéki Vízrendezés Konferencia volt az első olyan tanácskozás a Karon, amely jelenléti és online formában is látogatható volt. Bíró Tibor dékán a konferenciát megnyitva kiemelte, hogy jelentős a konferencia iránt érdeklődők száma.

Az előadások sorát Szöllősi-Nagy András, a Víztudományi Kar professzora nyitotta meg, aki a klímaváltozás kontra villámárvíz nemzetközi tapasztalatairól számolt be. Radics Kornélia, az Országos Meteorológiai Szolgálat elnöke ismertette a várható hazai hidrometeorológiai trendeket. Jackovics Péter tűzoltó ezredes, a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Veszélyhelyzet-kezelési Főosztály főosztályvezetője a villámárvízzel szembeni védekezési feladatokról tájékoztatta a konferencia résztvevőit. Balatonyi László, az Országos Vízügyi Főigazgatóság Települési Vízgazdálkodási Osztály osztályvezetője, Karunk Víz-és Környezetbiztonsági Tanszékének adjunktusa a villámárvíz kialakulásának magyarországi kockázatáról, megelőző intézkedésekről és az előrejelzés lehetőségeiről tartott átfogó előadást. Dukai Miklós, a Belügyminisztérium önkormányzati helyettes államtitkára előadásán keresztül betekintést kaphattunk abba, hogy az önkormányzatoknak milyen szerepe és lehetőségei vannak az árvízi védekezésben. A konferencia délutáni szekcióját Elek Ádám, az Országos Vízügyi Főigazgatóság osztályvezetője nyitotta, aki a helyi vízkárelhárítás műszaki és államigazgatási feladatainak jogi szabályozásáról tartott előadást. Engi Zsuzsanna, a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság Vízrendezési és Öntözési Osztály osztályvezetője előadásában arról hallhattunk, hogy az éghajlatváltozásra válaszul, milyen természetközeli, a villámárvizeket figyelembe vevő lehetőségek vannak a dombvidéki kisvízfolyások rendezésére. Dobos Endre, a Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Kar Földrajz-Geoinformatika Intézet, Természetföldrajz-Környezettan Intézeti Tanszék tanszékvezetője a talajhasználat dombvidéki vízrendezésben való szerepéről prezentált. Bíró Tibor dékán előadásában arra hívta fel a figyelmet, hogy a várható csapadékintenzitás növekedése a mérési módszerek fejlesztését teszi szükségessé. Szólt arról is, hogy milyen változások történtek a mérések tekintetében, kiemelve a hiperspektrális technológia gyakorlati hasznát. Kerékgyártó Csaba, a Magyar Biztosítók Szövetségének főtitkár-helyettese a villámárvizek közgazdasági vetületeiről tájékoztatott.

A konferencia panelbeszélgetéssel zárult, amelynek végén lehetőség nyílt hozzászólni, illetve kérdezni az elhangzottakkal kapcsolatban.

A program az EFOP-3.4.3.-16-2016-00003 „Stratégiai oktatási kompetenciák minőségének fejlesztése a felsőoktatásban, a megváltozott gazdasági és környezeti feltételekhez történő adaptációhoz és a képzési elemek hozzáférhetőségének javításáért” projekt keretében valósult meg. 

Szöveg és fotók: Bárdos Mónika