NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
VÍZTUDOMÁNYI KAR

A Víztudományi Karon járt Portugália magyarországi nagykövete

Portugália állandó és meghatalmazott nagykövete Őexc. Jorge Rosa de Oliveira, és Sebastião Nuno Silva misszióvezető-helyettes látogatást tettek a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Víztudományi Karának (VTK) bajai campusán, június 29-én.

Májusban a VTK és a Portugál Köztársaság Magyarországi  Nagykövetsége közösen rendezte meg a Műanyagszennyezés a szárazföldi vízgyűjtőktől az óceánokig című nemzetközi konferenciát, amelynek sikerét követően a diplomata meghívást kapott a bajai campusra.

Bíró Tibor dékán az egyeztetésen bemutatta a kar magyar és angol nyelvű oktatási programjait, a hazai és nemzetközi együttműködésű kutatási tevékenységeit. A találkozón szó volt a globális felmelegedésről és ennek kapcsán a mindkét nemzetet hasonlóan érintő csapadékeloszlás változásáról, a sík területeket egyre gyakrabban és súlyosabban érintő aszályos időszakokról. Mindkét fél egyetértett abban, hogy a víztározás növelése elkerülhetetlen a növekvő vízhiány kezelésére. Mint nagykövet úr említette, Európa legnagyobb mesterséges tavát, mely Portugáliában található, elsősorban szintén vízmegtartás céljából hozták létre.

A megbeszélésen szó esett a folyószabályozásokról, hatásukról a medermorfológiára, a vízminőség változására, az árvizek levezetésére, és ennek kapcsán a Hullámtéri Kutatóműhely, valamint a Víztudományi és Vízbiztonsági Laboratórium kutatásairól. Nagykövet úr érdeklődött hazánk és a kar vízdiplomáciai kapcsolatairól, a határvízi folyók vízminőségéről és a Balaton, valamint a Velencei-tó jelenlegi állapotáról.

A dékán ismertette a kar területén folyamatban lévő campusfejlesztést, amelynek köszönhetően újabb épülettel gazdagodik majd az NKE VTK. A vendégek megtekintették a Hidraulikai Laboratórium és a Víztechnológiai Oktatóbázis eszközeit, melyek többsége - az egyetem fejlesztésének köszönhetően - a legkorszerűbb technológiákat képviseli. 

A program a dunai mérőgyakorlati helyszínek bemutatásával zárult.

 

 

Szöveg: Vadkerti Edit, Bárdos Mónika

Fotók: Bárdos Mónika