NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
VÍZTUDOMÁNYI KAR

Új nemzetközi ösztöndíjprogram hallgatóinknak

Huawei European Innovation Day 2022 címmel szervezett nemzetközi konferenciát szeptember 27-én a Várkert Bazárban a Huawei Technologies, ahol bemutatkoztak a cégcsoport legújabb fejlesztései, valamint a vállalat európai partnerei, így az NKE is. A technológiai seregszemlén Radosław Kędzia, a Huawei Technologies északi és közép-kelet-európai regionális alelnöke bejelentette, hogy a cégcsoport által indított Seed for the Future ösztöndíjat több európai egyetem mellett immár az NKE hallgatói is elérhetik.

Az erre vonatkozó szerződés ünnepélyes aláírása előtt Deli Gergely, az NKE rektora elmondta, az egyetem tehetséggondozó programjai folyamatosan fejlődnek, de mindig öröm, ha hozzá új nemzetközi partnerek csatlakoznak. A Huawei Technologies-szel aláírt szerződés a cégcsoport által kínált ösztöndíjprogramot az NKE hallgatói előtt is megnyitja.

A kínai céggel több közösen vallott érték mellett az innovációba, a nemzetköziesítésbe és a sokrétű partneri együttműködésekbe vetett hit köti össze az egyetemet. Mindkét fél elkötelezett abban, hogy ezen értékeket átadja a fiataloknak, Magyarország és Európa jövendő vezetőinek. Emlékeztetett, hogy az egyetem már gondoz közösen egy projektet a világ egyik vezető technológiai szereplőjével. E kapcsolat a rektor szerint kiváló példája annak, hogy az üzleti szféra hogyan képes hatékonyan támogatni az akadémiai kutatásokat.

Mint az eseményen is elhangzott, a NKE Víztudományi Karán (VTK) működő Hullámtéri Kutatóműhely munkáját az NKE és a Huawei Technologies által korábban megkötött együttműködés segíti. Ennek értelmében a hazai vízgazdálkodás stratégiai területeit érintő kutatásokhoz a cégcsoport biztosítja – csendes és zöld megoldásokkal – a szükséges energiát, valamint a gyors internet-összeköttetést. Éppen ezért kapott meghívást a szervezőktől a konferencia egy későbbi panelbeszélgetésére Tamás Enikő Anna, az NKE VTK Területi Vízgazdálkodás Tanszékének docense. Mint elmondta, a technológia nagyon komolyan képes segíteni a vízzel kapcsolatos tudományos kutatásokat, a digitalizáció ugyanis egyre könnyebbé és gyorsabbá teszi a terepmunkát. Nem véletlen, hogy ezen a területen az első számítógépek már a hetvenes években megjelentek.

A Gecse Mariann, a Huawei Technologies magyarországi és nyugat-balkáni közkapcsolati és kommunikációs igazgatója által moderált panelen a környezetvédelem és a technológia együttműködése kapcsán szót kapott még Omar Richardson, a norvég Simula Consulting kutatója, Christian Schulze, a Bécsi Egyetem Botanikai és Biodiverzitás-kutatási Tanszékének tanára, valamint David Morris, az Egyesült Nemzetek Szövetsége Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági és Szociális Bizottsága fenntartható üzleti hálózatokért felelős alelnöke.

György László, a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára az eseményen elmondta, a magyar kormány egyik kiemelt célja, hogy hazánk 2030-ra Közép-Európa kiemelt tudásközpontjává váljon. Hozzátette, a magyarok képesek kritikusan gondolkodni, e képességük pedig – a megfelelő partnerekkel együttműködve – bárhol a világban kiemelkedő problémamegoldóvá teszi őket.

Videó az eseményről:

 

Szöveg: Sarnyai Tibor

Fotó: Szilágyi Dénes