Lett vendégkutatót fogadott a Víztudományi Kar

Maksims Feofilovs, a Rigai Műszaki Egyetem kutatója tett szakmai látogatást a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Víztudományi Karán (VTK). A szakember a Ludovika Fellowship Program keretében október 26. és 27. között tartózkodott a bajai campuson.

A vendéget Bíró Tibor, a Kar dékánja fogadta. A kutató a Rigai Műszaki Egyetemen folyó kutatási tevékenységekről tájékoztatta a dékánt, valamint szó esett a két egyetem közötti kapcsolódási pontokról, melyben a környezetvédelmi kutatásoknak kiemelt szerepe van.

Később a vendégkutató Hetesi Zsolt docenssel folytatott szakmai megbeszélést. Ennek alkalmával egyeztették, hogy jövőbeli kutatásaik során közösen modellezik a lett és a magyar villamos energiarendszert.

Ezt követően Maksims Feofilovs a természeti katasztrófák kockázatáról és a környezeti folyamatok leírásáról tartott előadást a Kar nemzetközi hallgatóinak. A kutató a Víztechnológiai Oktató Bázisra is ellátogatott, ahol Vadkerti Edit, a Vízellátási és Csatornázási Tanszék tanszékvezetője mutatta be az oktatási egységet, illetve tájékoztatást adott a jövőbeli fejlesztésekről, melyek során korszerű laboratóriumi körülmények kialakítására nyílik lehetőség.

A kutató bajai programja két gyakorlati órával zárult, melyen a katasztrófák összetettségének részleteiről tartott előadást, valamint egy, a katasztrófahelyzetek modellezésére szolgálaló szoftvert mutatott be a kar nemzetközi hallgatóinak.

Szöveg és fotók: Bárdos Mónika