Az Intézet

Kapcsolatfelvétel:
Soós Alexandra - intézeti referens
E-mail: soos.alexandra@uni-nke.hu

NKE - VTK - Vízellátási és Környezetmérnöki Intézet
6500 Baja, Bajcsy-Zsilinszky u. 12-14.
Oktatási épület, 109-es iroda

Telefon: +36-79-523-900 / 169

fax: 06-79-523-970

E-mail: vtk.vki@uni-nke.hu

Vízellátási és Környezetmérnöki Intézet

A Vízellátási és Környezetmérnöki Intézet munkatársai elsősorban az építőmérnöki vízellátás-csatornázás és a környezetmérnöki víztisztítás-szennyvíztisztítás szakirányos tárgyak oktatásában vesznek részt, emellett jelentős szerepük van a törzstárgyak oktatásában is, illetve a területi vízgazdálkodás szakirány egyes tárgyaiban is érdekeltek. Az intézet által koordinált, több évtizedes múltra visszatekintő vízellátás-csatornázás szakmérnök képzést a víztisztítás-technológia folyamatos és gyors fejlődése alapozta meg. A képzés során hangsúlyt fektetünk a legújabb víz- és szennyvíz-technológiai fejlesztések tananyagba történő beemelésére.

Oktatási és kutatási infrastruktúránk gerincét az 1975 és1982 között létesített Félüzemi Víztechnológia Telep képezi, mely 2014-es strukturális átalakítása során viszonylagos önállóságot kapott, mint továbbra is a Vízellátási és Környezetmérnöki Intézet szakmai felügyelete alatt önálló vezetéssel működő Víztechnológiai Oktatóbázis.

Intézetünkben két szakcsoport látja el az oktatási feladatokat:

  • Vízellátás-csatornázás szakcsoport
  • Környezettechnológiai szakcsoport

Jelenlegi feladatunk elsősorban a víz- és szennyvíztisztítással, közműves vízellátással és csatornázással kapcsolatos tárgyak oktatása mellett az innovatív kutatás, de intézetünkhöz tartoznak a környezetvédelemmel kapcsolatos oktatási és kutatási feladatok ellátása is, úgymint a levegőminőség-, a vízminőség- és a talajvédelem, a hulladékgazdálkodás, a környezeti analitika és környezeti monitoring.

Intézetünk története