NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
VÍZTUDOMÁNYI KAR

Zsuffa István Szakkollégium

A Zsuffa István Szakkollégium a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Karának jogelődje, az Eötvös József Főiskola egyetlen szakkollégiumaként jött létre 2007 áprilisában Baján. Az akkori kitűzött célok között a tanórákon kívüli érdekes előadások hallgatása, tanulmányi kirándulásokon való részvétel, és a továbbtanulásra (MSc) való felkészítés szerepelt, melyhez minden támogatást megkaptak a hallgatók.

Ez a jelenben sincsen másképp, ugyanis szervezetünk legfőbb célja egy olyan, programokból álló képzés megvalósítása, elsősorban a műszaki képzésben résztvevő hallgatók számára, mely lehetővé teszi a tanrendben nem szereplő, ellenben azzal szorosan összefüggő ismeretek megszerzését.

Szakkollégiumunk 2015-ben vette fel Dr. Zsuffa István nevét, aki a hidrológia tudományának professzoraként elhivatott munkával oktatta diákjait. Professzor úr életútja mintaként szolgál mindannyiunk számára. Valamikori tanszékvezetőnk, egyetemi tanárunk személye megtestesítője volt annak a műszaki értelmiségi embernek, aki azon túl, hogy saját szakmájában nemzetközileg elismertté vált, mindig nyitott volt a társtudományok iránt is. Magas humán műveltsége átszőtte műszaki oktatói munkáját, így sokkal többet adott át diákjai számára, mint a szűken vett tárgyi követelmények. Mindez tette egyértelművé, hogy nevét felvéve őrizzük emlékét és kövessük példáját.

Felsőfokú tanulmányainkat kiegészítve a szakkollégiumunk nagy hangsúlyt fektet a szakmai előadásokon, fórumokon, közösségi és kulturális programokon, valamint a Tudományos Diákköri Konferenciákon való aktív részvételre. Tagjaink több tudományos rendezvény tevékeny résztvevői, esetleg segítői is. A Kutatók Éjszakáján vagy az MHT Ifjúsági Napokon való közreműködés kiemelt szerepet kap a szakkollégium minősítésének elnyerésében, illetve annak fenntartása során. Szakkollégiumunk továbbá számos helyi szervezettel ápol jó kapcsolatot például a Bajai Hajómalom Egyesülettel vagy a Bajai Települési Értéktár Bizottsággal.

Baja természeti adottságai páratlanok: a kollégium szobáiból csodás kilátás nyílik a Duna egyik mellékágára, a Sugovicára, mely számos szabadidős és vízisport rendezvénynek ad otthont. A helyi vízhez kötődő rendezvényeken (pl. Jánoska-eresztés) való szabadidő eltöltésen túl számos kikapcsolódás segíti a munka utáni felfrissülést.

Közép-Európa legnagyobb összefüggő ártéri erdeje, a Gemenci erdő is a kollégium szomszédságában található. Egy megtett út az erdei kisvasúttal, az ártéren élő állatok megfigyelése vagy egy kenutúra a Dunán és holtágaiban, mind- mind remek lehetőséget ad egy kis kikapcsolódásra a megfeszített tempójú szorgalmi időszak alatt, hogy utána megújult erővel vághassunk neki a soron következő kihívásoknak.

Elérhetőségek:
Moldván Dorina Panna
elnök

Juhász Dorka
titkár

Márki Péter
szakmai vezető

Kollár Ádám
pénzügyi vezető

Taki Sarah Suzanne
kommunikációs vezető