NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
VÍZTUDOMÁNYI KAR

Kutatói elismerésben és díjazásban részesült a VTK tudományos főmunkatársa

A Magyar Tudományos Akadémia 2009-ben indította Lendület elnevezésű, kifejezetten fiatal kutatóknak szóló kiválósági programját. Az idei kilenc díjazott között helyet kapott Maróti Gergely is, a Víztudományi Kar Vízellátási és Csatornázási Tanszékének tudományos főmunkatársa. A Lendület pályázat elsősorban a Szegedi Biológiai Kutatóintézethez kötődik, de a VTK is komolyan hozzájárul a projekt megvalósításához, elsősorban az egyedi anaerob fermentációs infrastruktúrája és szakértő kutatói révén.

Az MTA programjának fő célja az intézetekben és egyetemeken folyó kutatások, illetve az ezeket végző fiatal és tehetséges kutatók munkájának támogatása, valamint az új témák kutatására alakuló kutatócsoportok forrásainak biztosítása. A VTK főmunkatársának elsődleges célja az összetett mikrobiális rendszerekben fellelhető sejten kívüli (extracelluláris), fajok közötti elektrontranszferek jelentőségének vizsgálata. „Minden mikroorganizmus közösségben él, amelynek összetétele és komplexitása nagy változatosságot mutat. A kutatók az utóbbi évtizedekben részlegesen megismerték számos modellmikroba működését, azonban a legtöbb esetben a kutatások nem a vizsgált organizmusok természetes közegében történtek, hanem definiált, leegyszerűsített laboratóriumi rendszerekben. Bár néhány alapvető mikrobiális interakcióról molekuláris szintű információkkal is rendelkeznek a tudósok, a részletesen tanulmányozott rendszereknek még így is számos aspektusa vár felfedezésre, például további együtt élő organizmusok befolyásoló hatása, vagy a fajok közötti információáramlás pontos útja és közvetítő elemei” – foglalta össze Maróti Gergely egy szegedi lapnak munkája lényegét.

A VTK oktatójának tanszéki kutatása a szennyvíztisztításhoz kapcsolható fermentatív biohidrogén termelésében lehet majd hasznosítható.

Forrás: szeged.hu

Kép és szöveg: Tamaskó-Juhász Gabriella