NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
VÍZTUDOMÁNYI KAR

Betekintés a víztudományok világába, Kutatók Éjszakája 2022

Számos érdeklődőt vonzott a Kutatók Éjszakája rendezvénysorozat a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Karára az idei évben is. Szeptember 30-án, pénteken délutántól várták színes előadásokkal és bemutatókkal az érdeklődőket a bajai campuson.

A rendezvény egyik legérdekesebb programjaként a Víztudományi Kar újonnan beszerzett mérőhajójával és új eszközeivel ismerkedhettek meg testközelből a látogatók. A vendégek a Víztechnológiai Oktatóbázison betekintést nyertek a víztisztítás rejtelmeibe, valamint a mikroszkópok világába, a labortechnikai bemutatón pedig az áramlási tulajdonságok prezentálására szolgáló mobil hidraulikai csatornát vehették szemügyre.

„Lakatra zárt iroda” címmel várt minden kalandvágyót a mérnöki szabadulószoba, mely program nagyon népszerűnek bizonyult. A műszerkiállítás látogatói tanúi lehettek a múlt-jelen-jövő technikai találkozásának, kipróbálhatták a drónszimulátort, és a gyerekek nagy kedvencét, a digitális homokozót.

Az Akusztika Kft. szakemberei bemutatták a zajszint és a levegőtisztaság-mérés technikai eszközeit.

A Suzuki Marine képviselete a fenntartható fejlődéshez és a környezettudatossághoz kapcsolódó berendezéseket, illetve kutatásokat mutatta be a rendezvényen.

A művészetek rajongói részt vehettek a Mecsek Fotóklub „IX. Mecsek Szalon” – kiállításának megnyitóján is. A tárlat október végéig tekinthető meg a VTK Aulában.

A Kutatók Éjszakája idén sem múlhatott el tudományos előadások nélkül. Számos érdekes kutatási témával készültek az előadók egyebek mellett az algák világa; a vízhiány; a tudatos energiafelhasználás és a mesterséges intelligencia.