NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
VÍZTUDOMÁNYI KAR

Szakmai előadás a VTK-n a Ludovika Scholars Program keretében

Zsigmond Andreát, a Sapientia Erdélyi Tudományegyetem adjunktusát ezúttal a Ludovika Scholars Program keretében fogadta a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Kara.

A nemzetközi pályázat célja, hogy az egyetem polgárainak lehetőséget biztosítson közép-kelet-európai oktatókkal, kutatókkal és szakértőkkel való eszmecserére, valamint a vendégelőadók megismerkedjenek az egyetemen folyó oktatói és kutatói munkával.

Az oktató két tanórát tartott a Stipendium Hungaricum ösztöndíjas hallgatóknak október 24-én, a bajai campuson. Az első tanórán a savas ásványvizek kémiájáról, a másodikon azok kémiai analíziséről tanulhattak a hallgatók. Délután a szakember nyilvános angol nyelvű előadás keretében ismertette a savas ásványvizek egészségügyi hatásait. Az érdeklődők megtudhatták, hogy milyen összefüggések vannak a savas ásványvíz fogyasztása és a magas vérnyomás kialakulása, valamint a vesekőképződés között. Az előadás rávilágított arra, hogy az ásványvízfogyasztás kedvezően hat az emésztésre, jó magnéziumforrás és segít csökkenteni a vesekő kialakulásának lehetőségét. A nyilvános előadás kötetlen beszélgetéssel zárult, amelyen az érdeklődők feltették a témában felmerülő kérdéseiket.

A vendégoktató Budapesten folytatja programját, ahol a Vízdiplomácia mesterszakon bekapcsolódik az oktatásba, valamint szakmai egyeztetéseken vesz részt.

Szöveg és fotók: Bárdos Mónika


Címkék: Ludovika Scholars