NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
VÍZTUDOMÁNYI KAR

A Viktória-tó vízminőségétől a neurális hálókig

Eredményesen zárult a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Víztudományi Karának 2022. évi őszi kari Tudományos Diákköri Konferenciája, melyen változatos témákban folytatott kutatásaikat mutathatták be a hallgatók november 30-án, a Bajai Campuson.

A rendezvényt dr. Bíró Tibor, a Víztudományi Kar dékánja nyitotta meg. Beszédében kiemelte, hogy a magyarországi diákköri konferenciák tekintélyes hagyományokkal rendelkeznek és kvalifikált versenyként mára az egyetemeken folyó oktató-kutató munka minőségi mércéjévé váltak. Szót ejtett arról is, hogy különösen figyelemre méltó, hogy a konferenciára idén a kar három külföldi hallgatója is jelentkezett olyan kutatásokkal, melyek hazájuk vízvédelmét szolgálják.

Kozma Tibor Bence, a kari hallgatói önkormányzat sport- és kulturális ügyekért felelős alelnöke megnyitó beszédében hangsúlyozta, hogy ez egy olyan verseny, amelynek csak győztesei vannak, mivel a bemutatott pályamunkák a későbbi sikeres szakdolgozat alapjául szolgálhatnak. Emellett egy sikeres TDK szereplés értékes pluszpontokat jelent a mesterképzésre való felvételinél, illetve számos egyetemi ösztöndíjpályázat elbírálásánál. Utóbbiak közé sorolható a Nemzeti Tehetség Program és az Új Nemzeti Kiválóság Program pályázatai. Beszédét Mérő László tanár és publicista szavaival zárta, bíztatva diáktársait: „A verseny igazi vesztese nem az, akit legyőztek, hanem az, aki ki sem jutott a pályára.”

A konferenciára benyújtott dolgozatok és a prezentációk mellett a vitakészséget is értékelte a három fős zsűri. A bírálók és a zsűri véleménye alapján három oklevéllel díjazott pályamunka és előadás volt olyan színvonalú, hogy azokat a 2023. tavaszán megrendezésre kerülő 36. Országos Tudományos Diákköri Konferencián történő bemutatásra javasolták.

A zsűri döntését követően dr. Cimer Zsolt oktatási dékánhelyettes adta át a díjakat és emléklapokat a hallgatóknak.

Eredmények:

I. helyezés, KURDI KRISTÓF (Szennyvíztisztítás modellezésének lehetősége neurális hálóval a Kecskeméti Szennyvíztisztító Telep példáján keresztül)

II. helyezés, BENSE MARCELL (Kis kapacitású szennyvíztisztító telep bővítési lehetőséginek vizsgálata anyagforgalmi modellezéssel)

NKE különdíj, RUSZNYÁK ZSÓFIA (A Gemenc talajvízháztartása különböző Duna vízállások esetén)

NKE VTK Hallgatói Önkormányzat díja, FÁBIÁN EDIT (A tarcali halnevelő telep hatása a levegő minőségére)

 

Szöveg: Szám Dorottya

Fotók: Bárdos Mónika


Címkék: itdk