NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
VÍZTUDOMÁNYI KAR

Víz Világnap 2024 a VTK-n

Bajban van a világ a víz tekintetében, ezért is szeretnénk, hogy minél többen válasszák tanulmányaiknak a vízgazdálkodást - emelte ki köszöntőjében Bíró Tibor dékán, a világnap alkalmából megrendezett programsorozat megnyitóján március 20-án, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Víztudományi Karának (VTK) Nagyelőadójában. A rendezvényen tartották meg a VTK Víz Világnapi Online Vetélkedőjének jelenléti döntőjét is.

Az előadások sorát Szöllősi-Nagy András professzor, a VTK egyetemi tanára nyitotta, aki a vízért folytatott küzdelemről tartott történelmi áttekintést. A szakértő megerősítette, hogy érdemes vízügyi területen tovább tanulni.

Ezzel párhuzamosan a vetélkedő döntőjén, különböző helyszíneken három csoportban oldottak meg feladatokat a középiskolások.  A verseny legjobbjainak a Mérnöki Szabaduló Szobában kellett helytállniuk, majd geodéziai és mikroszkópos puzzle feladatokkal várták őket a szervezők. A könyvtárban rejtvény, kvíz, betűháló, adatkeresés vízrajzi évkönyvből és híres személy felismerése okozott fejtörést a versenyzőknek.

Ezt követően a „Séta a vízért címmel meghirdetett programhoz csatlakoztak a résztvevők. A Sugovica mellett a Türr-kilátóig vonultak, ahol Szöllősi-Nagy András a Dunára engedett egy koszorút, melyre elhelyeztek egy kis üvegpalackot is a Víz Világnap idei mottóját - „Víz a békéért” -  tartalmazó üzenettel.

A séta után Goda Zoltán, a VTK adjunktusa tartott előadást, melyben a klímaváltozás és a fogyatkozó vízkészletek okozta nehézségekre hívta fel az érdeklődők figyelmét. 

A Víz Világnapi Rendezvény keretében Szöllősi-Nagy András bemutatta Az előrejelzés nehéz dolog – különösen, ha a jövőre vonatkozik című könyvét. A vetélkedő döntőjének eredményhirdetését megelőzően Pálvölgyi Tamás, a VTK Nemzetközi és stratégiai dékánhelyettese is a vizes szakmák fontosságára irányította a figyelmet.

Valamennyi döntős diák emléklapot vehetett át Pálvölgyi Tamástól.

Első  helyezett: Sánta Nóra (Szent László Általános Művelődési Központ)

Második  helyezett: Orosz Bianka (Alföldi ASzC Bársony István Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium)

Harmadik  helyezett: Csányi Belián (Szegedi SZC Gábor Dénes Technikum és Szakgimnázium)

A rendezvénysorozat végén Jovan Despotovic, a Belgrádi Egyetem Építőmérnöki Karának professzora a vízkezeléssel összefüggő határon átnyúló együttműködésekről tartott előadást.

A Víztudományi Kar jövőre is csatlakozik a Víz Világnapjához és folytatni szeretné a vetélkedő hagyományát, hogy minél több fiatal figyelmét irányítsa a víz témájának jelentőségére.


Címkék: Víz Világnapja