NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
VÍZTUDOMÁNYI KAR

Szakmai ismeretek az országhatáron túlról

A Zsuffa István Szakkollégium szervezésében határon túli tanulmányúton vettek részt hallgatóink május 24-én, Szerbiában. A résztvevők elsőként a Szabadkai Vízművekhez látogattak el. A program célja az ott alkalmazott technológiák és rendszerek megismerése volt. A szakmai ismertető magyar és angol nyelven zajlott, így külföldi hallgatóink is részletes tájékoztatást kaphattak a látottakról.

Ezt követően a tanulmányút résztvevői körbejárhatták Szabadkát, betekintést nyerve a város sokszínű kulturális életébe.

A program második felében a hallgatók megtekintették a bezdáni Ferenc József-zsilipet, mely Mihalik János (1818–1892) vízépítő mérnök miniszteri építészeti felügyelő vezetésével épült. A műtárgy 1856-ban készült el, különlegessége, hogy vasszerkezetét Gustave Eiffel irodája tervezte és a világ első víz alatti betonozású hajózsilipjeként tartják számon. A műtárgyat az elmúlt években újították fel.

Az „NTP-SZKOLL-23-0047 számú a Szakkollégiumok tehetséggondozó programjainak támogatása” című pályázati forrásból megvalósult  tanulmányút nem csak a szakmai ismeretek bővítését szolgálta, hanem a kulturális és történelmi örökség megismerését is elősegítette.