NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
VÍZTUDOMÁNYI KAR

VTK-s siker a tulcsai konferencián

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Kar (VTK) munkatársai által készített és Tamás Enikő Anna egyetemi docens képviseletében bemutatott tudományos előadás és poszter is elismerésben részesült a május 13. és 17. között Romániában megrendezett 31. Deltas and Wetlands Konferencián. A rendezvény szakmai szervezőbizottsága követendő példaként emelte ki az előadásban bemutatott kutatást, valamint szekciójában második hellyel díjazta a VTK munkatársainak poszterét.

Az eseményre a Duna-Delta Kutatóintézet (Danube Delta National Institute for Research and Development) szervezésében került sor. A konferencia hagyományosan a Duna-delta kapujában fekvő Tulcsában, a kutatóintézet székhelyén került megrendezésre. A szakember-találkozó neves résztvevői szekcióülések keretében elsősorban a vizes élőhelyeket érintő vízgazdálkodási, természet- és környezetvédelmi kérdésekről tartottak előadásokat, mutattak be posztereket.

A VTK képviseletében Tamás Enikő Anna a vizes élőhely-rekonstrukciós és természetvédelmi kezelést is érintő projektekkel kapcsolatos tudományos témákban értekezett, mint például a jelenleg is zajló Restore4Life HORIZON2020 projekt, melynek célja a Duna medence vizes élőhelyeinek, ártereinek, part menti vizes élőhelyeinek helyreállítása és megőrzése aktív és passzív természetközeli megoldások és intézkedések segítségével. A rendezvényen bemutatott tudományos poszterek között a karunk jelenlegi kutatási prioritásai közé tartozó témák is szerepeltek, mint például a hordalékszállítás és a hordalékok szemszerkezetének vizsgálata vagy a mikroműanyagok transzportjának a Duna vízhozam-változásaival való összefüggésének vizsgálata. Bemutatásra került a kollégáink által készített Analysis of rainfall distribution patterns on the central part of the Tisza River floodplain című poszter is, melynek alapjául szolgáló kutatás eredményeit már elfogadta közlésre a Q-minősítésű Időjárás című folyóirat. A konferencia Ökológiai restauráció és antropogén hatások elnevezésű szekciójában az ökoszisztéma-szolgáltatások kutatásáé volt a főszerep, ahol a Víztudományi és Vízbiztonsági Nemzeti Labor (RRF-2.3.1-21-2022-00008, VVNL) projekt keretében karunk oktatóinak részvételével zajló kutatások előzetes eredményeiről szóló Analysis of floodplain aggradation patterns along the Danube, Tisza and Hernád Rivers in Hungary című előadás hangzott el.

A szakmai fórum utolsó napján a résztvevők megtekintették a Duna-deltában zajló közösségi kezdeményezések, zöld infrastruktúra-fejlesztési projektek és a DDD (Decarbonizing Danube Delta) projekt helyszíneit.

 

Szöveg: Dr. Tamás Enikő Anna és Szám Dorottya

Fotó: Dr. Tamás Enikő Anna

 


Címkék: konferencia díj