NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
VÍZTUDOMÁNYI KAR

Mesterséges Intelligencia alkalmazása a hidrológiai modellezésben

A mesterséges intelligencia hidrológiai modellezésben történő alkalmazásáról tartott érdekfeszítő előadást Liptay Zoltán, a Víztudományi Kar adjunktusa június 11-én. A szakmai ismertető a Zsuffa István Szakkollégium szervezésében online felületen volt követhető.

Az előadó bevezetőként ismertette a mesterséges intelligencia jelenlegi képességeit. A hidrológia területén például a Google alkalmazza az AI-t arra, hogy a fejlődő országokban előre jelezze az árvizeket. Ez úgy történik, hogy a fejlettebb országokból származó, árvíz előrejelzéshez szükséges adatokat és mintákat integrálják a rendszerbe, amely ezek alapján képes azonosítani a potenciális árvízveszélyeket – részletezte a szakember.

Ezt követően az előadó kitért arra, hogy jelenleg az AI-t elsősorban arra használják, hogy nagy mennyiségű adat feldolgozásakor jelentős időmegtakarítást érjenek el a hidrológusok számára. A mesterséges intelligencia az adatbázisokból automatikusan kinyeri a szükséges információkat, ezzel jelentősen növelve az elemzési és előrejelzési folyamatok hatékonyságát – ismertette a VTK munkatársa.

A szakmai előadás az „NTP-SZKOLL-23-0047 számú a Szakkollégiumok tehetséggondozó programjainak támogatása” című pályázat támogatásával valósult meg.