NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
VÍZTUDOMÁNYI KAR

Hidrometriai és vízminőségi vizsgálatok a Duna gemenci szakaszán

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Kar (VTK) munkatársai a Budapesti Műszaki Egyetemmel (BME) és a Pannon Egyetemmel (PE) együttműködve hidrometriai és vízminőségi vizsgálatokat végeztek a Duna folyam gemenci szakaszán, az Alsó-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság (ADUVIZIG) vízrajzi mérési programjához csatlakozva. A méréseket szeptember 23-24-én, a dunai árhullám tetőzése idején hajtották végre.

A vizsgálatokat a VTK részéről Tamás Enikő Anna, Koch Dániel és Krikovszky Sándor végezték, a BME-t Füstös Vivien, Rehák András és Hawez Dara Muhammad, míg a PE-t Kovács Zsófia képviselte.

A Sió-torkolattól a Bátai Holt-Duna torkolatáig számos jellemző helyszínen mérték a Duna és a mellékágak vízszállítását, sebességeloszlását és lebegtetett hordalékszállítását. Egy speciális, hajó mellett vontatott on-line szonda segítségével vizsgálták a víz pH-értékét, vezetőképességét, oldott oxigén-tartalmát és zavarosságát, valamint vízmintákat is gyűjtöttek laboratóriumi elemzésre.

A méréssorozattal az ADUVIZIG számára is értékes adatokat sikerült gyűjteni, melyek a rekord-közeli árhullám hidrológiai és hidraulikai jellemzőinek vizsgálatában nagy jelentőséggel bírnak, hiszen ezeket a paramétereket csak nagyon ritkán van mód közvetlen mérések útján meghatározni. A mérési adatok kiértékelésével tudományos kutatási eredményekhez is hozzá fog járulni, amelyek a Víztudományi és Vízbiztonsági Nemzeti Laboratórium (RRF-2.3.1-21-2022-00008) projekt keretében is hasznosulnak, amelyben mindhárom felsőoktatási intézmény aktívan részt vesz.

Szöveg: Tamás Enikő Anna

Fotók: Tamás Enikő Anna, Kovács Zsófia, Koch Dániel


Címkék: Duna