NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
VÍZTUDOMÁNYI KAR

Hidrobiológus professzor látogatott a Víztudományi Karra

Hamerlík László hidrobiológus, a besztercebányai Bél Mátyás Egyetem Természettudományi Karának professzora a Ludovika Scholars Program (LSP) keretében látogatott el a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Karára (NKE VTK) október 14. és 18. között.

A professzor programja a Ludovika Campuson kezdődött, ahol látogatást tett a Víz- és Környezetpolitikai Tanszéken. Itt ismertette a tavi üledékekkel kapcsolatos kutatásait, majd Pálvölgyi Tamás tanszékvezető összefoglalóján keresztül képet kapott a tanszék oktatási és kutatási tevékenységéről. Ezt követően izgalmas tudományos diskurzus alakult az LSP ösztöndíjas és a tanszék oktató-kutató munkatásai között. Többek között szóba került a hegyvidéki tavi üledékek kémiai és biológiai jellemzőinek, valamint az éghajlatváltozás kapcsolata, továbbá a régmúlt (pl. peleobotanikai) adatainak alkalmazhatósága a jelenkor környezeti kihívásaira. A résztvevők áttekintették a lehetséges kutatási együttműködések, projektek tématerületeit is. 

A vendégprofesszor programját a bajai campuson folytatta, ahol a Chironomidae, közismert nevén árvaszúnyogok ökoszisztémában betöltött szerepéről tartott érdekfeszítő előadást. Ezek a rovarok a vízi ökoszisztémákban a vízminőség bioindikátoraként döntő szerepet játszanak, mivel érzékenyek a környezeti változásokra. Maradványaik mennyisége és a különböző fajok eltérő ökológiai igényei miatt az üledékrétegekben található árvaszúnyog fajok összetétele értékes információkat nyújt a múltbeli környezeti feltételek helyi és regionális szintű rekonstruálásához.

A hidrobiológus szakember második előadásán arról hallhattak az érdeklődők, hogy a tavi üledékek természetes archívumként szolgálnak, és nagy felbontású adatokat őriznek az időbeli környezeti változásokról. Ez a tudás segít megérteni a mai ökológiai dinamikát és megjósolni a jövőbeli változásokat, betekintést nyújtva abba, hogyan reagálnak az ökoszisztémák a természetes és az ember által okozott környezeti változásokra.

A szakmai előadásokon a Zsuffa István Szakkollégium hallgatói és nemzetközi hallgatók is szép számmal megjelentek.

Bajai tartózkodása alatt a professzor részt vett az október 17-én megrendezett Klímaváltozás, szénforgalom, vízgazdálkodás című workshop-on, amelynek helyszíne a Víztudományi Kar volt.


Címkék: Ludovika Scholars