NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
VÍZTUDOMÁNYI KAR

Fátrai Klára

 

Fátrai Klára
1942 - 2024

 

Elhunyt Fátrai Klára, az Eötvös József Főiskola ‒ a Víztudományi Kar jogelődintézményének ‒  nyugalmazott főigazgatója.

Fátrai Klára 1942-ben született, pedagógus családból származott. Baján kapta meg tanítói oklevelét, majd a Pécsi Tanárképző Főiskola magyar-orosz szakán általános iskolai tanári oklevelet szerzett, és elvégezte a budapesti ELTE pedagógia szakát kitűnő és jeles eredményekkel. Tanítói gyakorlóévét Balotaszállás-Füzesen tanyai iskolában töltötte, ezután 7 évig a pörbölyi általános iskolában dolgozott. Itt alsó és felső tagozatban tanított, és igazgatóhelyettesi feladatokat látott el. 1967-ben a szekszárdi városi tanács művelődési osztályára nevezték ki tanulmányi felügyelőnek. Tagja volt a város úttörő elnökségének, a tanulmányi felügyelők megyei munkaközösségét vezette. Munkáját itt Kiváló Úttörővezető és az Oktatásügy Kiváló Dolgozója kitüntetésekkel ismerték el.

1973-ban elfogadták pályázatát a Bajai Felsőfokú Tanítóképző Intézet Neveléstudományi tanszékére, ahol főként pedagógiai és pszichológiai tárgyakat oktatott.  Csaknem 20 évig látta el a gyakorlati képzés és továbbképzés igazgatóhelyettesi, majd főigazgató-helyettesi feladatait. 

Az Eötvös József Tanítóképző Főiskola és a JPT PMMF Vízgazdálkodási Tagozatának integrációját követően az egyesített főiskola Eötvös József Főiskola elnevezéssel Pedagógiai Fakultással és Műszaki Fakultással működött tovább, és 20 évig megtartotta önálló városi főiskolai státuszát. Főigazgatói feladatait célirányos és visszafogott gazdálkodással, fontos takarékossági intézkedések meghozatalával látta el. A főiskola végig megőrizte működőképességét, adósságai nem voltak, és jelentős szakmai eredményeket ért el.

Vezetői megbízatásainak lejártával édesapja emlékére ‒ férjével együtt ‒ alapítványt hozott létre a bajai főiskola Pedagógiai Fakultásának kiváló eredményt elérő és kiváló gyakorlati tevékenységet végzett hallgatóinak díjazására, melynek keretében 10 éven át segítették a pályakezdő hallgatókat.

Kedves, nagy tudású, tevékeny személyisége példaként áll előttünk. Emlékét szeretettel őrizzük szívünkben.

 

Forrás: EJF