NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
VÍZTUDOMÁNYI KAR

"Az úszó fatörzstől az első atomjégtörőig"

A Víztudományi Kar Aulája harmadik alkalommal adott otthont hajózástörténeti kiállításnak. 2011-ben a Lajta Monitor Múzeumhajó látogatásakor volt nagyszabású kiállítás, a tavalyi évben pedig a Víz Világnapi programok keretében került megrendezésre a Hajózástörténeti Kiállítás. Idén szintén a Víz Világnapjához kapcsolódóan, 2019. április 3-án nyílt kiállítás  "Az úszó fatörzstől az első atomjégtörőig" címmel. A hajómodelleket bemutató különleges kiállítás anyagát a  TIT Hajózástörténeti, Modellező és Hagyományőrző Egyesület, valamint a zebegényi Hajózási Múzeum gyűjteményéből állította össze Buzetzky Győző, a kiállítás főszervezője.

A megnyitó eseményen Dr. Bíró Tibor dékán köszöntötte az érdeklődőket, köztük a város középiskoláiból érkező diákokat. Kiemelte, hogy „a kiállítás célja, hogy az ifjúság megismerje a hajózás történetét és eszközeit, a különféle típusú és korú hajókat, amelyet a gyűjtemény méltóképpen mutat be.” Köszönetet mondott a szervezőknek, akik több hónapnyi munkával állították össze a kiállítást, valamint a látogatóknak, akik érdeklődnek a hajózástörténet iránt. A TIT HMHE képviseletében Dr. Ákos György, a Hajózástörténeti Tagozat vezetője nyitotta meg a kiállítást, aki ismertette a kiállított modelleket. Vitéz Székely László a TIT HMHE Hagyományőrző Tagozat vezetője a korabeli hajós tiszti egyenruhát mutatta be. A rendezvény kísérő programjaként Buzetzky Győző "Az első hajó", valamint Dr. Ákos György "A hajózás története" című előadását hallgathatták meg a látogatók.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Kar és a  TIT Hajózástörténeti, Modellező és Hagyományőrző Egyesület közös szervezésében megvalósuló kiállítás 2019. április 3-tól május 3-ig tekinthető meg a Kar aulájában. Igény esetén tárlatvezetés is kérhető a következő elérhetőségen: Buzetzky Győző +36 30 396 2631

A TIT Hajózástörténeti, Modellező és Hagyományőrző Egyesület 1979-ben alakult azzal, hogy a nagy múltú magyar hajózás méltó emlékét megőrizze. Ezt a tevékenységet hiteles hajómodellek készítésével, népszerűsítő előadások tartásával, kiállítások rendezésével folytatja. Tevékenységi körébe tartozik még a hajómodellekkel versenyeken való részvétel, amely az ifjúság körében nagy népszerűségnek örvend.

Fotó: Milassin Tamás