NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
VÍZTUDOMÁNYI KAR

Tanulmányút a Duna-völgyi Főcsatorna hajósi szakaszán

A tanulmányi kirándulás célja a Duna-völgyi Főcsatorna (DVCS), hajósi szakaszának megtekintése. A hallgatók a DVCS hajósi szakaszán található zsiliptáblát látogatták meg, melynek környékén különböző hidraulikai jelenségeket fedezhettek fel.  Magáról a Főcsatornáról, Falusi Fanni szakkollégiumi titkára beszélt „ A DVCS a Ráckevei Duna-ágból ered, átlagos szélessége 8–10 méter, de néhol eléri a 15-20 métert, míg máshol csak 4-5méter. Mélysége 3–4 méter, hossza 117,5 km, területe 184 ha. Dabas, Kakucs, Újhartyán térségéből érkezik Bács–Kiskun Megyébe és Bajánál ömlik a Dunába. Bencze Krisztián szakkollégista elmondta, hogy „Ez a szivattyútelep az ország legnagyobb belvízrendszerének kulcsfontosságú létesítménye, amit újítottak fel pályázati forrás keretében.”A DVCS az 1480 fk m-nél torkollik a Dunába, mértékadó torkolati gravitációs vízszállítása 16,0 m3/s, magas dunai vízállás esetén szivattyúsan (összesen 6 db szivattyúval) 11,0 m3/s (2x3,5 m3/s + 4x1,0 m3/s) vízmennyiség juttatható a Dunába. A torkolati szivattyútelep az árvízvédelmi fővédvonalba épült, fő szerkezeti elemei monolit vasbetonból készültek. Helyszínrajzi elrendezését tekintve két szimmetrikusan elhelyezett, függetlenül üzemeltethető részből áll. Fő részei: előcsatorna ideiglenes elzárási lehetőséggel és gerebbel, szivattyú szívótere, gravitációs kifolyócsatorna, szivattyú utócsatornája.

A szakmai rész végén a Hajósi Barokk Kastélyt és az Európában egyedülálló, több évszázados múltra visszatekintő Hajósi Pincefalut is megtekinthették a résztvevők. A pincék átlagosan 20-70 méter hosszúak, a hőmérsékletük évszaktól függetlenül 10-14 Celsius-fok, ezért kiváló borok érlelődnek bennük. A pincefalu 24 utcából és 1200 pincéből áll. Hangulatos utcáiban sétálva lehetőség volt pincelátogatásra is.

A tanulmányút  az EFOP 3.4.3-16-2016-00003 „Stratégiai oktatási kompetenciák minőségének fejlesztése a felsőoktatásban, a megváltozott gazdasági és környezeti feltételekhez történő adaptációhoz és a képzési elemek hozzáférhetőségének javításáért” projektből valósult meg.