NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
VÍZTUDOMÁNYI KAR

Határon átnyúló kutatásban vesznek részt a VTK munkatársai

„A határon átnyúló Palics-Ludas vízgyűjtő terület fenntartható vízgazdálkodásának megalapozása” címmel tartottak konferenciát szeptember 13-án a szerbiai Ludas Látogatóközpontban. Az Újvidéki Egyetem Szabadkai Építőmérnöki Karának vezetésével és a Palics-Ludas Közvállalat közreműködésével mintegy két éve futó projektben a Szegedi Tudományegyetem és a Kiskunsági Madárvédelmi Egyesület szakemberei mellett az NKE Víztudományi Karának kutatói is részt vesznek.

A rendezvényen elhangzott: a projekt célja a Magyarország és Szerbia határán elhelyezkedő Palicsi- és Ludasi-tó vizes élőhelyeinek fejlesztése, az állat- és növényfajok kipusztulásának megakadályozása, valamint a vizes menedékhelyek fenntartása. Dobó Márta, a Palics-Ludas Közvállalat igazgatója hangsúlyozta: egyre nagyobb kincs a tiszta víz, így a vízi élőhelyek fenntartása és karbantartása égető kérdés a mai világban. Szükséges, hogy felhívják a figyelmet a problémákra, és minél előbb megoldást találjanak azokra.

A Víztudományi Kar részéről Tamás Enikő Anna főiskolai tanár beszélt a modellezési kutatások eredményeiről. Varga György, a kar műszaki tanára szerint  Magyarország irányából nagyon kevés víz érkezik az összekötő csatornákba, és ezáltal a vizsgált tavakba, ami gondot okozhat a vízellátásban. A projekt szeptemberben zárul, a szakemberek összegyűjtik a rendelkezésre álló adatokat, és reménykednek abban, hogy kutatásaiknak köszönhetően a gyakorlatban is minél előbb alkalmazhatják a vizes élőhelyek megvédését szolgáló elméleteiket.

Szöveg: Tamaskó-Juhász Gabriella

Forrás és fotó: Baja TV