A VTK kutatói az idei balatoni algainvázióról

A VTK kutatói szerint az üledék közelében kialakult anaerob körülmények állhatnak a Balaton idén augusztusi nagy alga-tömegprodukciójának a hátterében.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Karának munkatársai reflektáltak a sajtóban nem rég megjelent véleményre, miszerint a jelentős mennyiségű foszfor csak az üledékből származhatott.

A Balaton különlegesen szép, opálos, türkizes színe elsősorban a biogén mészkiválás során keletkező mikroszkopikus méretű mészkristályoknak köszönhető. A folyamat során a vízben jelenlévő kálcium-hidrogénkarbonátból az ott élő fotoszintetizáló szervezetek szénforrásként szén-dioxidot vonnak el, így kalcium-karbonát kristályok keletkeznek, melyeket biogén mésznek is nevezünk. Ezekhez könnyen kötődik a vízben oldott foszfor, és a kristályszemcsék kiülepedésével idővel az üledékbe kerül az így képződött kalcium foszfát, amely ismét oldatba az üledékből reduktív körülmények között kerül, a mikrobiális tevékenység során. Az NKE munkatársai azt feltételezik, hogy az algatömegprodukciót megelőző, napokig szélcsendes időszakban a megszokottnál jobban felmelegedett víztérben az üledék közelében anoxiás körülmények alakultak ki. Az így kialakult anaerob környezetben az üledékből a foszfor felszabadul és a víztérbe jutva felvehetővé válik az algák számára. Az ilyen mértékű alga tömegprodukció esetében már önárnyékolással is számolni kell, azaz a víz fényhiányos részében már az alga sem tud oxigént termelni, csak fogyasztja azt a víztérből, még nappal is. A Balaton sekély tó, ezért az üledékének legfelső rétege gyakran felkeveredik, így az itt megkötött foszfor nem tud megfelelően „eltemetődni” és az évek során felhalmozódott formált foszfor is felvehetővé válik a fitoplankton számára.

Bár a melegebb időszakot követően a helyzet önmagától is „megoldódott”, azonban a fitoplankton pusztulásával a foszfor továbbra is a tóban marad és a mikrobiális lebontó folyamatok eredményeképpen idővel ismét az üledékbe kerül. Sürgető feladat volna tehát az üledék jelen állapotának részletes felmérése (az üledék fizikai és kémiai jellemvonásainak a meghatározása, kiegészítve a mikrobióták vizsgálatával). A VTK kutatói úgy vélik, hogy a felmérések eredményei alapján innovatív megoldásokat lehet majd javasolni.


Címkék: vtk kutatás balaton alga