NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
VÍZTUDOMÁNYI KAR

Panelbeszélgetés a vízkrízis megoldásról a Víz Világtalálkozón

A Budapesti Víz Találkozó utolsó napján a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Karának dékánja, Bíró Tibor egy panelbeszélgetés során többek között arról is kifejtette a véleményét, hogy a fiatalok hogyan tudnak szerepet vállalni a vízkrízis megoldásában.

Bíró Tibor egy korábbi interjúban elmondta, hogy a karon hamarosan két új szak is indulhat angol nyelven, amelyek reményei szerint nem csak hazai, hanem nemzetközi szinten is egyre több hallgató érdeklődését kelthetik fel az egyetem iránt. A dékán szerint a globális vízügyi problémák miatt szükség van a folyamatos mérnöki utánpótlásra. A vízdiplomácia mesterszak elindításával, a tehetséges fiatalok magasabb szintű továbbképzésével, vízügyi szakemberek sokasága dolgozhatna a krízis megoldásán. Az aszálykárok, a csökkenő felszíni vízkészletek problémája pedig stratégiai kérdés, ezekre jól képzett szakemberekkel kell felkészülni. A Víztudományi Kar több oktatója is képviseltette magát a Víz Világtalálkozó mindhárom napján, többek között az egyetemet bemutató standon, illetve különböző plenáris üléseken, ahol a fő cél a kapcsolatépítés volt.

Minden politikai döntésnél figyelembe kell venni a vízbiztonság kérdéskörét, a környezetvédelem szempontjait – mondta Szöllősi-Nagy András, a Budapesti Víz Világtalálkozó nemzetközi program- és szövegező- bizottságának elnöke a világtalálkozó záróeseményén. A VTK oktatója kiemelte: a globális vízprobléma kezelésében fel kell használni a tudományos világ vízkezeléssel, vízhasznosítással kapcsolatos legfrissebb eredményeit, az ENSZ kiterjedt intézményhálózatát, a legkorszerűbb technológiákat, sőt, a mesterséges intelligencia lehetőségeit.

A fiatalok szerepével kapcsolatban külön előadást tartottak „A hatékony generációk közötti párbeszéd sürgető szükségessége” címmel. A panelbeszélgetés során a szakemberek megvizsgálták azokat az intézkedéseket, amelyek a döntéshozatali folyamatokhoz való jobb hozzáférést jelenthetik az ifjúság számára, valamint azonosították a sürgető vízügyi kihívások leküzdésére szolgáló stratégiákat. Az ülés rávilágított a víz és a béke közötti kapcsolatra, valamint a fiatalok szerepének fontosságára és értékeire. Az ülés résztvevői támogatták a Blue Peace vízióját, miszerint a fiatalok lesznek a vízügyi együttműködés előmozdításának eszközei.

A Global Water Partnership keretein belül Göttlinger István, a Víztudományi Kar oktatója képviselte a korábban megrendezett Ifjúsági Napokon részt vett fiatalok csapatát. A kerekasztal-beszélgetés során a magyar vízügyi kihívások kezelésére, és azoknak végrehajtására keresték a választ. Elmondta, hogy az Országos Vízügyi Főigazgatóság főigazgatója, Láng István egy közös fórum létrehozásának támogatásáról biztosította őket, melyben a fiatal szakemberek innovációs ötletei, illetve a tervezési folyamatokba való bevonása is megvalósulhatna. Ezek során online, illetve személyes felszólalásra is lenne lehetőség, akár anonim módon is. A tervek szerint egy szakmai bizottság bírálná el a projekteket, a szakmai észrevételeket és javaslatokat.

Szöveg: Tamaskó-Juhász Gabriella


A Budapest Water Summit kiállításról szóló teljes videó itt tekinthető meg: https://mediaklikk.hu/video/kek-bolygo-2019-10-21-i-adas/