Sikeres tárgyalásokkal zárult az I. Magyar–Belorusz Vízipari Innovációs Nap

Miután a  Minszki Vízművek nyolcfős delegációja részt vett az októberi Budapesti Víz Világtalálkozón (BWS), a megbeszélések folytatásaként, az első Magyar-Belorusz Vízipari Innovációs napra Minszkben, a Belarusz Köztársaságban került sor, ahol a Nemzeti Közszolgálati Egyetem is képviseltette magát. A rendezvényt a magyarországi külképviselet és a Minszkvodokanal (Vízművek) szervezte. A résztvevők között volt a Belarusz Állami Műszaki Egyetem és a Belarusz Tudományos Akadémia is.

A kerekasztal-beszélgetés résztvevői a szennyvíziszapkezelés, a víztisztítási és vízelvezetési technológiák automatizált irányítási rendszereinek, illetve a szakemberek képzésének és továbbképzésének kérdéseit vitatták meg. Karches Tamás, az NKE Víztudományi karának oktatója és Vízépítési Tanszék vezetője előadásában bemutatta a kar oktatási és kutatási tevékenységét, hangsúlyozva a gyakorlatorientált képzést, a kreatív oktatási módszereket, és a diverzifikált képzési portfóliót, melyhez a beloruszoknak is lehetőségük van bekapcsolódni, például a Stipendium Hungaricum és az Erasmus program keretéin belül. A Fővárosi Vízművek részéről, Gombaszögi János a magyar-belorusz együttműködési lehetőségeket vázolta a víztisztítás és szennyvízkezelés területén, amely projektekhez a jövőben a Nemzeti Közszolgálati Egyetem is csatlakozhat.

A Minskvodokanal 2020-ban újabb tanulmányútra készül Magyarországra, melynek során szeretné felkeresni a Nemzeti Közszolgálati Egyetem oktatóbázisait is.

Forrás és kép: Magyarország Nagykövetsége, Minszk
Szöveg: Tamaskó-Juhász Gabriella