NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
VÍZTUDOMÁNYI KAR

Nyílt nap a Víztudományi Karon

A vízügyi szakközépiskolákból és a környékbeli gimnáziumokból érkező diákokat a Kar dékánja, Bíró Tibor köszöntötte, aki a nyílt napok fontosságáról és az ide érkezők motivációiról beszélt. Véleménye szerint fontos, hogy a felvételi előtt álló diákok személyesen is megismerhessék az oktatási intézményt, találkozhassanak jövőbeli oktatóikkal, diáktársaikkal, valamint a vízügyben kimagasló eredményeket elért szakemberekkel. A komoly szakmai gyökerekkel rendelkező intézményben található szakokról elmondta, a vízügyi és a környezetmérnöki képzés mellett az építőmérnöki szakra várják a jövőbeni hallgatókat. „A diploma utáni társadalmi megbecsülés és presztízs kérdése az első helyen áll a hozzánk jelentkezett hallgatók körében” – hangsúlyozta a dékán, aki szerint csak ezután következnek az anyagi és munkakörnyezeti tényezők. „A Víztudományi Karon szerzett diplomával a mérnököknek lehetősége nyílik nagyszabású infrastruktúrák tervezésére, kivitelezésére és üzemeltetésére egyaránt, mellyel maradandót alkothatnak, és a történelembe véshetik a nevüket” - folytatta gondolatmenetét Bíró Tibor, aki szerint mérnökökre mindig szükség lesz, hiszen a klímaváltozás kérdése leginkább a vízgazdálkodást érinti. A Karon szerzett diplomával akár az állami, akár a magánszektorban egyaránt kimagaslóak az elhelyezkedési lehetőségek, melyek változatos munkakörülményeket biztosítanak. A képzések előnyeit sorolva azt is kiemelte, hogy a következő évtől minden új hallgató pályázhat az első évben ingyenes kollégiumi ellátásra. Ezen kívül a Nemzeti Közszolgálati Egyetem hallgatói közszolgálati ösztöndíjjal is részt vehetnek a képzésben, úgy, hogy az itt eltöltött évek nem kerülnek számításba az állami ösztöndíj kereteibe. Bíró Tibor szólt arról is, hogy a fiatalság legszebb évei közé tartoznak az egyetemi évek, melyeknek a bajai campus színes hallgatói élete, valamint a város adta természeti adottságok biztos alapot nyújtanak.

A diplomaszerzés után vagy a víziközmű szolgálat vagy pedig a vízügy karolja fel a frissen végzett hallgatókat. A Magyar Víziközmű Szövetség (MaVíz) képviseletében Kreitner Krisztina, a MaVíz PR munkatársa tartott egy rövid bemutatót az intézményi életről. Elmondta, hogy a szakmai és nemzetközi érdekképviseleten, az ágazati konferenciákon keresztül, egészen a csapvíz népszerűsítési kampányokig számos dologgal foglalkozik a közel harmincezer fős szervezet. „Magyarország kivételes helyzetben van, vízkincs van a talpunk alatt, azonban nem szabad elfelejteni, hogy ezért tenni is kell.” A szélsőséges klímaváltozás, a globális felmelegedés, a vizek műanyagszennyezése mind-mind olyan problémák, amelyekkel a jövő szakembereinek kell felvennie a harcot, szükség van a fiatalos lendületre és munkaerőre. A víziközmű szférában folyamatos kihívásokkal és fejlődési lehetőségekkel várják a leendő szakembereket.

„Ha nem víziközmű, akkor pedig vízügy” – hangzott az Országos Vízügyi Főigazgatóság bemutatójának felvezetése. Siklós Gabriella, a főigazgatóság szóvivője elmondta, hogy bár a vízügy és a víziközmű nem ugyanaz, mindkét területen szükség van a fiatal szakemberek utánpótlására. Szerinte a klímaváltozáshoz erősen kötődik a vízügy, az állandó aszályoknak, árvizeknek, vízminőség romlásnak köszönhetően egyre nagyobb kihívások várnak a jövő szakembereire, így ez egy biztos életpálya. Az Országos Vízügyi Főigazgatósággal együtt az egész országot lefedő, 12 Vízügyi Igazgatóság, kiállítóként is megjelent a nyílt napon. 

Az előadások után az érdeklődő fiatalok részletesebben is megismerkedhettek a Kar képzéseivel és tanszékeivel, illetve különböző szakmai bemutatókon is részt vehettek. Az érdeklődők a kiállító standok és a vízügyi szakemberek, fiatal oktatók, hallgatók személyes tapasztalatainak köszönhetően térképezhették fel a szakma főbb jellemzőit. A rendezvényen résztvevők egy a Hallgatói Önkormányzat által vezetett campus bejárás keretein belül ismerkedhettek meg a kari könyvtár szolgáltatásaival, a kollégium nyújtotta lehetőségekkel, valamint megtekinthették az oktatási laboroknak is helyt adó Víztechnológiai Oktatóbázist is.

A Víztudományi Kar január 16-án, Baján tartja a következő nyílt napot.

Fotó és szöveg: Tamaskó-Juhász Gabriella