NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
VÍZTUDOMÁNYI KAR

Beteg bajai kisfiú megsegítésében működött közre a VTK

Beteg bajai kisfiú megsegítésében működött közre a VTK

Az ünnepek közeledtével egyre több emberben felmerül a jótékonykodás és az adományozás gondolata. Ennek teremtett lehetőséget a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Kara és a bajai Szent László ÁMK, melyek közös szervezésben jótékonysági rendezvényt tartottak december 12-én, az egyetem bajai campusán. A rendezvényen befolyó teljes összeget a Mikó Dominiknak létrehozott „Együtt Dominikért Alapítvány”-nak ajánlották fel.

Dominik szintén SMA betegségben szenved, pont úgy, mint Zente, akinek szívszorító helyzete az egész országot megmozgatta. "Dominik 10 hónapos volt, amikor diagnosztizálták nála az SMA ll. betegséget. Ez egy gerincvelő eredetű izomsorvadást jelent, ami egy genetikai elváltozás. Majdnem 10 évig kilátástalan volt a helyzetünk, de 2017-ben az erre a betegségre való gyógymód Magyarországon is engedélyezésre került. Ekkor felcsillant a remény. A kezelés sajnos nagyon drága, számunkra elérhetetlen. Egy Spinraza injekció ára közel 23 millió forint, amiből évente több ampullára van szükség. Dominik részére a Spinraza esélyt adna egy hosszabb, javuló tendenciát mutató életre”– írta édesanyja Facebook posztjában.  December elején érkezett a hír, miszerint Dominik megkaphatja a gyógyulását segítő kezelést, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) jóváhagyta a beteg kisfiú feltöltő dózisú (4 ampulla) Spinraza kezelését. Azonban még hosszú a teljes gyógyulásig vezető út, így szülei megalapították az "Együtt Dominikért Alapítvány" –t, amelyet a jótékonysági rendezvényt szervezők is támogattak. Habár Baján már több rendezvényen is gyűjtöttek Dominik részére, a segítségből sosem elég, ezért is kívánt a két intézmény tenni az ügy érdekében, hogy ha csak pár lépéssel is, de közelebb segíthessék a kisfiút egy jobb élet felé.  

Az estre a Víztudományi Kar és a Szent László ÁMK dolgozóin kívül számos külsős érdeklődő is érkezett. Először Bíró Tibor, a Víztudományi Kar dékánja üdvözölte az összegyűlteket, különösen a közönség soraiban helyet foglaló Dominik szüleit. Elhangzott, hogy bár a Karácsony és az ünnepek közeledtével mindenkiben felmerül a jótékonykodás gondolata, fontos, hogy egész évben gondoljunk a rászorulókra, és mindenki a lehetőségeihez mérten segítse őket. Ha egy kisgyerek betegségéről és küzdelmeiről van szó, azt még inkább nem szabad szó és tett nélkül hagyni. Ezért nem is volt kérdés, hogy a Szent László ÁMK szervezte rendezvényen a Víztudományi Kar is segédkezzen, amiben csak tud. „Az ember szívének és lelkének is jót tesz, ha segíthet” – zárta gondolatait a dékán. Hajdók Róbert, a Szent László ÁMK igazgatója elmondta, hogy diákjaikat mindig is az alázatra, empátiára, emberségre és önzetlen segítségre ösztönzik, és ezek gyakorlására nincs is jobb alkalom, mint egy jótékonysági rendezvény.   

A dékáni és igazgatói köszöntő után kezdődtek az előadások. A fellépő modern táncosok mellett énekeseket, versmondókat, színházi táncelőadást és betlehemes játékot is láthattak a rendezvényre érkezők. A programokon a részvétel ingyenes volt, az adományokat a rendezvény teljes ideje alatt, kijelölt adományozó kosarakban helyezhették el a jótékonykodók. 

Fotó és szöveg: Tamaskó-Juhász Gabriella


Címkék: vtk Baja