NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
VÍZTUDOMÁNYI KAR

Fórum a digitális vízgazdálkodásról

„Az integrált vízgazdálkodás támogatása digitális technológiákkal” címmel tartottak szakmai workshopot a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen. A Víztudományi Kar és az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) közös rendezvényén szó volt a vízgazdálkodást érintő technológiai trendekről és a korszakváltó stratégiákról.

A rendezvényen az integrált digitális vízgazdálkodás program szükségszerűségéről, elindításának lépéseiről, valamint a várható eredményekről és a feladatok meghatározásáról tanácskoztak a résztvevők. Szó volt a szakmai és menedzsment feladatok tervezéséről, a lehetséges konzorciumi partnerekről, illetve egy előzetes feladattervet állítanak össze a fórumon elhangzott hozzászólások alapján.

Bíró Tibor dékán köszöntője után Szöllősi-Nagy András, a Víz- és Környezetpolitikai Tanszék vezetője és Kőrösi Csaba, a KEH Környezeti Fenntarthatóság Igazgatóságának igazgatója mutatták be az egybegyűlteknek a kezdeményezést és a koncepció célját. Láng István, az OVF főigazgatója a vízgazdálkodás digitalizációjáról, Porkoláb Imre, a Mathias Corvinus Collegium Vezetőképző Akadémia igazgatója pedig a technológiai trendekről és korszakváltó stratégiákról tartott bemutatót. Ezt követően került sor a koncepció és a lehetséges hozzájárulások megvitatására, a többi között olyan témaköröket érintve, mint a hidrológia és hidraulika, a mezőgazdasági vízgazdálkodás, felszíni, illetve felszín alatti vizek, árvízkezelés, szennyvíz hálózatok kezelése, és a kiberbiztonság kérdése.

A szakmai fórum zárásaként az együttműködés lehetőségeit és a továbblépéshez szükséges feladatokat foglalták össze a jelenlévők.

 

Szöveg: Tamaskó-Juhász Gabriella

Fotó: Szilágyi Dénes