NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
VÍZTUDOMÁNYI KAR

Online nyílt napok: VTK

A Víztudományi Kar is bemutatkozott leendő hallgatóinak a Nemzeti Közszolgálati Egyetem online nyílt napi programsorozatában. A Ludovika TV-ből közvetített műsorban a képzésekről és a karrierpályákról szóló beszélgetések mellett a bajai campust bemutató virtuális túrán is részt vehettek, illetve az intézményben folyó hallgatói életről is többet megtudhattak az érdeklődők.

A tájékoztató napot – ahogy az idei korábbi nyílt napokon is –  Koltay András rektor videóüzenete nyitotta, amelyben elhangzott, hogy a Víztudományi Karon folyó képzés alapvetően a vízügyi igazgatás utánpótlására koncentrál. Szó volt arról is, hogy Baja - elhelyezkedéséből, nagy múltra visszatekintő képzéseiből következően - tökéletes helyszínt biztosít a jövő vízügyi nemzedékének oktatására. A vízzel történő állami bánásmód jelentősége, különösen a mai környezeti változások, a globális felmelegedés problémája, a víz hiánya és a vízellátottság biztosításának feladatai olyan alapvető stratégiai kérdések, melyek kezeléséhez újabb vízügyi szakemberek generációjára van szükség, amelyre a személyre szabott, családiasabb képzés ad lehetőséget. A videóüzenetben arról is szó esett, hogy NKE-n szerzett diplomával mennyire kimagaslóak az elhelyezkedési és az egzisztenciális lehetőségek.

A Víztudományi Kar dékánja, Bíró Tibor köszöntőjében a vízügyi mérnöki szakma és a vízgazdálkodás jelentőségéről beszélt. Elhangzott: a koronavírus járvány negatív gazdasági hatásai a vízgazdálkodási technológiákkal foglalkozó cégeket érintette talán a legkevésbé, és ez a jövőben fokozottan is igaz lesz, ezért is érdemes a vízügyi szakmában elhelyezkedni. Habár a VTK az intézmény legfiatalabb kara, hosszú múltra tekint vissza a vízügyi képzés az egyetemen. „A vízügy közügy” – utalt a dékán arra, hogy miért az NKE keretein belül képzik a terület szakembereit. A VTK-n három alapképzési és egy mesterképzési szakon oktatják a hallgatókat. A hároméves vízügyi üzemeltetési mérnök szak, a három és fél éves környezetmérnöki szak, valamint a négyéves építőmérnöki képzés közül választhatnak a felvételizők. Az alapszakos tanulmányok elvégzése után az angol nyelven folyó, nemzetközi vízpolitika és vízdiplomácia mesterképzési szakon folytathatják tanulmányaikat a hallgatók. A gyakorlatorientált képzés nem csak a bajai campuson, hanem a magyaregregyi és érsekcsanádi mérőtáborokban is folyik.

A VTK hallgatóinak képviseletében Farkas András, a kari HÖK elnöke és Homoki-Nagy Simon alelnök nyújtottak bepillantást a hallgatói életbe. A Kar képzéseiről Cimer Zsolt oktatási dékánhelyettes, Keve Gábor, a Területi Vízgazdálkodási Tanszék vezetője, Zlinszky János, a nemzetközi vízpolitika és vízdiplomácia szak szakfelelőse, valamint Horváthné Papp Márta, a Vízépítési Tanszék mesteroktatója tartottak rövid ismertetőt.

Az online nyílt megtekinthető az alábbi videóban:

 

Szöveg: Tamaskó-Juhász Gabriella

Fotó: Szilágyi Dénes

Videó: Halápi Katinka, Kristóf-Szabó Lilla