NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
VÍZTUDOMÁNYI KAR

Külügyi Klub: a víz, ami összeköt

A Külügyi Klub legutóbbi eseménye a Magyar Diplomáciai Akadémia Diplomataképző Programjának „Soft Diplomacy” című kurzusához kapcsolódott és kiemelten a vízdiplomáciával foglalkozott.

A tantárgyat előadó Breuer Klára, az est moderátoraként elmondta: a hallgatók az órákon már érintették a Budapest Water Summit-ot (BWS), és most alkalom nyílt arra, hogy a magyar kezdeményezésű esemény három fontosabb szervezőjével is megismerkedjenek. Elhangzott, hogy hazánk országmárka építésében a vízzel kapcsolatos magyar tudományos és mérnöki ismeretek, a vízdiplomácia fontos szerepet játszanak. Ahogy a félév során is szó esett róla, a BWS Magyarországnak a hálózatokba való bekapcsolódását és saját hálózat építését is szolgálja, valamint a magyar gazdaság számára is haszonnal jár. A monstre eseményhez jelentős turisztikai bevételek kötődnek, valamint a BWS-nek köszönhetően a magyar vízmérnökök és vízgazdálkodással foglalkozó cégek külföldön is végezhetnek tevékenységet.

Baranyai Gábor nagykövet a magyar kormányt képviseli az Állandó Képviselők I. Bizottsága (COREPER I.) munkájában, Brüsszelben. A szakember elmondta, hogy a 2013-as vízdiplomáciai világkonferencia Áder János köztársasági elnök kezdeményezésére valósult meg és az akkori ENSZ főtitkár, Ban Ki-Moon bevonásával vált globális szintűvé a találkozó. „A 2013-as világtalálkozó olyan alapokat helyezett le, amelyekből építkezve a magyar vízdiplomácia hírneve globálisan emelhető” – emelte ki Heincz Balázs. A Külgazdasági és Külügyminisztérium Vízdiplomáciáért és a Duna Régió Stratégiáért Felelős Főosztály vezetője hangsúlyozta: a tavalyi, immáron harmadik magyar rendezésű esemény sikerének nyomán még nem jelenthetjük ki, hogy Magyarország „brandjévé” vált a találkozó, de lassan efelé haladunk „Mindent a víz köt össze, azonban el is választ. A víz az, ami alapvetően meghatározza, mi fog a 21. században történni” – összegezte gondolatait Szöllősi-Nagy András, az NKE Víztudományi Kar Víz- és Környezetpolitikai Tanszékének vezetője.

Az előadások alapján kirajzolódott, hogy a tudományos, a gazdasági és a diplomáciai élet szereplőinek milyen együttműködésére van szükség egy-egy nagyobb siker eléréséhez, és az is látszik, hogy a három magyar rendezésű Víz Világtalálkozó jelentős mértékben bővítette hazánk mozgásterét és növelte tekintélyét.

A Magyar Diplomáciai Akadémia Diplomataképző Programja széleskörű, versenyképes tudást kínál mindazoknak, akik a magyar diplomáciai karban kívánnak dolgozni, és a magyar nemzeti és gazdasági érdekeket akarják képviselni a világban. A Program célja, hogy a képzést sikeresen teljesítő hallgatók a Külgazdasági és Külügyminisztérium munkatársai legyenek.

Szöveg: Pap Melinda Patrícia