NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
VÍZTUDOMÁNYI KAR

A precíziós vízrendezésé a jövő

A vízvisszatartást támogató precíziós vízrendezés megvalósítása fontos tényező a vízgazdálkodás területén – hangzott el az NKE Víztudományi Kar online konferenciáján. Az esemény „A víz visszatartását támogató precíziós vízrendezés tervezési rendszerének kialakítása”  című projekt zárórendezvénye volt.

A projekt célja az volt, hogy a már kialakult precíziós gazdálkodás keretrendszerbe beintegrálja a vízrendezési feladatokat is. Ez jórészt táblán belüli elemeket jelent és nem csak a klasszikus értelemben vett víztelenítésben jelenik meg. „Feladatunk a tározási-lefolyási feltételek táblaszintű meghatározásán alapuló hasznosítható víztöbbletek károkozás nélküli visszatartása, valamint a káros feleslegek mérnöki pontosságú elvezetésének megoldása volt”- mondta el az eseményen Bíró Tibor, a Víztudományi Kar dékánja. A projekt vállalati szereplője, a Kőrös-Aqua Kft. fontos szakmai partnere a Víztudományi Karnak. A K+F tevékenység egy olyan felvételezési és tervezési eljárás kidolgozását célozta, mely lehetővé teszi a nagyfelbontású vízmérleg-számításon alapuló agrotechnikai-műszaki beavatkozások optimalizálását és végrehajtását. Korszerű módszerek és eljárások (távérzékelés, hidrológiai fizikai modellezés) integrációjával olyan szolgáltatás kifejlesztését végezték el a szakemberek, amely a komplex melioráció eszközrendszerére épít (tereprendezés, övgátolás, talajjavítási eljárások, talajcsövezés, táblavíztelenítő elemek, stb.) oly módon, hogy az beépíthető legyen a precíziós gazdálkodás gyakorlatába.

A tervezési eljárás felszíni és felszín alatti összegyülekezési folyamatok modellezésén alapul, melyhez a bemeneti adatokat (hidrometeorológia, domborzat, talaj, vízföldtan, vízrajz, vízrendezési állapot, növény) a lehető legkorszerűbb téradatnyerési módszerekkel végezték, azokat a tervezési igényekhez optimalizálták. A vízrendezési célállapot eléréséhez szükséges beavatkozásokat (tereprendezés, sáncképzés, talajjavítás, talajcsövezés, vápaképzés, stb.) és azok hatásait hidrológiai modellezéssel határozták meg. Az eseményen elhangzott, hogy a területek adatfelvételi eljárásainak korszerűsítése által a talajtani, sekély vízföldtani és domborzati jellemzők nagy pontosággal térképezhetők. A zárórendezvényen összegezték az 5 év kutatási tevékenységét a fejlesztések, terepi mérések eredményeit, valamint bemutatták a különböző kutatási technológiákat, domborzatfelvételezést, terepmodell készítést, távérzékelési, valamint belvízrendezési eljárásokat. Fabó István ügyvezető, a projekt vezetője elmondta, hogy az alkalmazott technikák és kutatási eredmények hasznosak mind a felsőoktatási intézmények mérnökei, mind a tervezésben, vízépítésben résztvevő cégek számára.

A Víztudományi Kar építőmérnök hallgatói minden évben mezőgazdasági vízgazdálkodási terepgyakorlaton vesznek részt, a többi között a Kőrös-Aqua Kft. telephelyein, ahol a tervezési feladatok végrehajtását ismerhetik meg.