NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
VÍZTUDOMÁNYI KAR

Fókuszban az öntözés

A Víztudományi Kar Víz Világnapi rendezvénysorozatának első elemeként Öntözéstechnikai konferencia megszervezésére került sor, melynek fővédnöke Dr. Nagy István agrárminiszter volt. A rendezvényt a járványügyi helyzetre való tekintettel - 260 fő részvételével - az online térben tartották meg március 22-én.

A Magyar Öntözési Egyesület (MÖE), a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Kar, a Magyar Hidrológiai Társaság Mezőgazdasági Vízgazdálkodási Szakosztálya és a Bács-Kiskun Megyei Mérnöki Kamara közös szervezésű programja a mezőgazdasági öntözésre és az öntözéses gazdálkodásra fókuszált. A konferencián elsősorban arra helyezték a hangsúlyt, hogy az aktuális állapotról és lehetőségekről tájékoztassák az érintetteket. A rendezvényt Bíróné Dr. Oncsik Mária, a MÖE elnöke nyitotta meg. Ezt követően köszöntőt mondott Dr. Szinay Attila, az Agrárminisztérium államtitkára, Dr. Bíró Tibor, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Karának dékánja, Abonyi Csaba, a Bács-Kiskun Megyei Mérnöki Kamara elnöke, valamint Lábdy Jenő, az Országos Vízügyi Főigazgatóság műszaki főigazgató-helyettese. Dr. Szinay Attila államtitkár Dr. Nagy István agrárminiszter nevében köszöntötte a konferencia résztvevőit. Megköszönte a szervezőknek, hogy ebben a rendkívüli helyzetben is vállalták a konferencia megszervezését, valamint reményét fejezte ki az öntözési területek növekedésének tekintetében. Dr. Bíró Tibor köszöntőjében néhány gondolat erejéig a Víz Világnapjára irányította a figyelmet, melynek kapcsán ismét egy állandó aktualitást élvező téma került napirendre, mégpedig az öntözés. Mint mondta, nagyon sok intézkedés történt, mely az öntözéses gazdálkodást ösztönzi, ahhoz azonban, hogy az öntözési területek mérete jelentősen növekedjen, struktúraváltás szükséges az agrárágazatban.

A program szakmai előadásokkal folytatódott, amelyek érintették az államigazgatás öntözéssel kapcsolatos kérdéseit, az engedélyezés, szakigazgatás, pályázatírás, tervezés, valamint az öntözés gazdasági és egyes műszaki kérdéseit is. A Víztudományi Kar dékánja, aki egyben a Magyar Hidrológiai Társaság Mezőgazdasági Vízgazdálkodási Szakosztályának elnöke, „Öntözésfejlesztés a digitalizáció útján” címmel tartott előadást.  Mint mondta, a hazai vízgazdálkodás digitalizációja már elkezdődött, amely kapcsán kiemelte az aszálymonitoringot, az adatbázisok strukturálását, a vízrajzi fejlesztéseket, a Tisza-völgyi üzemirányítást és a precíziós öntözést is. A célkitűzések között említette a digitális vízkészletgazdálkodás, a precíziós vízszétosztás, a precíziós vízátemelések, valamint a digitális vízkormányzás megvalósítását. Dr. Bíró Tibor hozzátette, a Víztudományi Kar integrált szemlélettel rendelkező mérnökök képzését végzi, mely a több ágazatot érintő öntözés ügyét a tervezés és üzemeltetés terén előre viszi.

Az előadásokat követően kerekasztal beszélgetéssel folytatódott a konferencia. A résztvevők kötetlen beszélgetés formájában tanácskozhattak az öntözés magyarországi helyzetéről, annak jövőjéről, a megoldandó feladatokról. Az online felületen rengeteg kérdés érkezett, a közel hétórás konferencián végig jelentős volt a részvétel, mely a téma fontosságát húzza alá.