NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
VÍZTUDOMÁNYI KAR

Sikeres programmal zárult a Víz Világnapi rendezvénysorozat

A Víztudományi Kar március 24-én tartotta Víz Világnapi rendezvénysorozatának záró programját. Az eseményt kiemelt érdeklődés övezte. Bíró Tibor megnyitó beszédében kiemelte annak fontosságát, hogy a felnövekvő nemzedék megismertetése a vízgazdálkodással éppoly fontos, mint a gyakorló szakemberek számára meghirdetett szakmai konzultációk – azzal foglalkozni valódi jövőképet jelent. Mindenkit arra biztatott, hogy válassza a vízgazdálkodást élethivatásául. Hozzátette, a bajai vízügyi képzés olyan tradíciókkal rendelkezik, amely arra tesz hivatottá, hogy a víz megbecsültségének növelésére misszióként tekintsünk.

Az online szakmai előadások során az egyetemen oktató, kutató kollégák mutatták be tudományos eredményeiket közérthető, a sokrétű közönség számára is könnyen emészthető interaktív formában. Az Új Nemzeti Kiválóság Programban résztvevő Goda Zoltán tudományos segédmunkatárs az éghajlatváltozás lehetséges többszempontú hatásait vázolta fel a parti szűrésű vízszerzésre, míg Salamon Endre egyetemi tanársegédAmmónium és kötött aktív klór mérési bizonytalanságai” címmel tartott bemutató előadást. A Zsuffa István Szakkollégium Máthé Katalin tudományos munkatársat kérte fel, hogy a vízetika mindannyiunk számára lényeges pontjaira hívja fel a figyelmet. A cél lakható, biztonságos természeti környezet, megbízható és működő rendszerekkel. Ez azonban új magatartást, értékeken alapuló cselekvést igényel.

A fiatalok megszólítása idén sem maradt el, a Víztudományi Kar internetes platformon vetélkedőt hirdetett általános és középiskolás diákok körében, valamint a Kar hallgatóinak.  A háromfordulós próbatétel március 18-23. között zajlott, melyre közel 200 középiskolás és 50 általános iskolás diák jelentkezett. Az online rendezvény délelőtti szakasza a szellemi megmérettetés hallgatói kategóriájának eredményhirdetésével zárult.

1. helyezett Huncsik Dániel (építőmérnök hallgató)

2. helyezett Horváth Csongor (építőmérnök hallgató)

3. helyezett Kurdi Kristóf (építőmérnök hallgató)

 

A délutáni programban Cimer Zsolt oktatási dékánhelyettes megnyitója után a Víztudományi Kar egyedülálló adottságairól és kimagasló eredményeiről tartott ismertetőt, bemutatva sokrétű képzési kínálatunkat, melyet erre épülő további szakmai előadások követtek. Az Új Nemzeti Kiválóság Programban hallgatóink is képviselik a Kart, a résztvevő hallgatók közül Lengyel Ádám II. évfolyamos építőmérnök szakos hallgató „Villámárvizek” címmel, Tóth Klaudia I. évfolyamos építőmérnök szakos hallgató „Tiszta víz a jövőnkért” címmel tartott előadást. Az online bejelentkezés a Víz Világnapi kvíz középiskolás kategória eredményeinek ismertetésével folytatódott.

1. helyezett Szkalonai Zsombor (Alföldi SZC Bársony István Mezőgazdasági Technikum, Csongrád)

2. helyezett Papp Dorina (Paksi Energetikai Technikum) és Kalmár Flórián (Szolnoki SZC Pálfy Vízügyi Technikum)

3. helyezett Birkás Dóra (III. Béla Gimnázium, Baja)

 

Együttműködő partneriskolánk, a bajai Szent László Általános Művelődési Központ technikusi képzéseinek bemutatását Berkó Rózsa intézményvezető helyettes és Magyarfalviné Kovács Annamária munkaközösség-vezető tolmácsolásában hallgathatták meg az érdeklődő diákok. A program az általános iskolások vetélkedőjének eredményhirdetésével zárult.

1. helyezett Sági Sára Rebeka (ELTE Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium, Szombathely)

2. helyezett Rohoska Ádám (Kiskőrösi Petőfi Sándor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Technikum)

3. helyezett Birkás Péter (Szent László ÁMK Lukin ÉZI és AMI, Baja)

Minden díjazottnak gratulálunk!

 

2021. A víz érték! Becsüld meg! szólt az idei víz világnapi szlogen és egyben felhívás. Egyre nagyobb hangsúlyt és figyelmet kap ez a számunkra oly természetes érték, számos kulturális intézmény, nagyvállalat jelent meg kiadvánnyal, eseménnyel, hogy felhívja a figyelmet az okos felhasználására. Mint minden évben, a Víztudományi Kar élen járt a szakmai szempontú, mégis közérdekű tájékoztatásban. A víz megóvásának felelőssége nem kérdés, hanem közös ügyünk. A mi kiemelt feladatunk, hogy a tudomány eszközeivel tegyünk a magyar vizekért.

 

 


Címkék: Víz Világnapja