NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
VÍZTUDOMÁNYI KAR

Az öntözési közösségek szerepéről tanácskoztak

„Öntözési közösségek szerepe a hazai mezőgazdasági vízhasznosításban” címmel rendezték meg, az idei Dr. Szalai György kerekasztal beszélgetést. A rendezvényt a Magyar Hidrológiai Társaság (MHT) Mezőgazdasági Vízgazdálkodási Szakosztály, az MHT Bács-Kiskun megyei Területi Szervezete, az Alsó-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Kar szervezésében az online térben tartották, április 28-án. A házigazda szerepét a VTK vállalta magára.

Szikszai Tamás, a Hartai Öntözési Közösség ügyvezetője, az Agro Harta Zrt. vezérigazgatója, bemutatta az öntözésfejlesztés területén eddig elért eredményeket. Bár a beruházásuk szinte teljesen megvalósult, a működtetési költségek kapcsán még megválaszolandó kérdések merülnek fel. Felhívta a figyelmet arra, hogy az elmúlt 20 évben tapasztalható időjárási anomáliák ellen csak a hatékony és szakszerű öntözéssel lehet védekezni.

Borsfai Attila, a Nemzeti Földügyi Központ főosztályvezetője, az öntözésfejlesztést támogató pályázati lehetőségekről adott tájékoztatást. Elmondta, hogy a jelenleg rendelkezésre álló támogatási keretösszeg kimerülése esetén további uniós források bevonására is lehetőség lesz.

Nagy Imre, a Navastart Kft. tervezője arról tájékoztatott, hogy az öntözési közösségek működtetésére vonatkozó pályázatok kidolgozása még folyamatban van. Véleménye szerint az öntözés költsége jelentős teher a gazdálkodók számára. Ezért segítség lehet számukra, ha nagyobb összegű támogatást kapnak működtetésre.

Király Zsolt, az Alsó-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság osztályvezetője az ADUVIZIG működési területén tapasztalt, vízlekötési adatokról számolt be. Mint mondta, nem okozott nagy problémát az öntözési közösségek megjelenése, mivel működési területükön az egy idényre lekötött öntözéses gazdálkodásra felhasználható víz mennyisége körülbelül 12 millió m3, ebből a területükön működő 4 ismert közösségnek mintegy 2 és fél millió m3 a lekötött vízigénye.

A vita fórumon szó esett a jelenleg is működő öntözésitelepek korszerűsítésének fontosságáról, valamint a vízvisszatartó, megoldások kialakításáról, a talajnedvességkímélő agrotechnikák alkalmazásának szükségességéről is.

A részvevők konkrét ajánlásokat fogalmaztak meg az öntözési közösségek fejlesztési lehetőségeire, az öntözéses gazdálkodás terjedését szolgáló feltételek kialakítására.

A 3 órás tanácskozás végén Bíró Tibor hangsúlyozta, nagy szükség van olyan oktatókra, akik a jövő „mezővizes” szakembereit fel tudják készíteni, a mezőgazdaságot sújtó - egyre gyakrabban felmerülő - vízhiány próbatételeire.

 

 


Címkék: ontozes